Advertisement

Açık bankacılık son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan bir kavram, ben de geçtiğimiz haftalarda açık bankacılığın ne olduğuna değinmiştim. Bu yazımda ise dijital bankacılığın geleceği ve bu konuda beklenen önemli bir düzenlemeden bahsedeceğim: PSD3.

PSD (Payment Services Directive), Avrupa Birliği’nde ortaya atılmış ve ödeme hizmeti sağlayıcılarına uygulanan düzenlemelere verilen genel isim. Bu kapsamda ilk olarak 2007 yılında devreye alınan PSD1, ardından 2019 yılında duyurulan ve bugün halen geçerli olan PSD2 düzenlemeleriyle tanıştık. Bu yıl içinde detaylarını beklediğimiz PSD3 düzenlemelerinin ise en erken 2026 yılında geçerli olması bekleniyor.

PSD3 düzenlemeleri için dijital bankacılığın geleceğini büyük oranda değiştireceğine dair öngörüler var. PSD2 ile yeterince ele alınmayan bazı düzenlemelerle birlikte detaylı düzenlenmesi beklenen konuların başında ise açık bankacılık ve hesaptan hesaba ödemelerin kullanımı geliyor. Ek olarak, sanal para birimleri ve banka olmayan ödeme sağlayıcıları ile ilgili daha detaylı düzenlemelerin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Bu dört konunun ortak noktası, dijitalleşen bankacılık ile güçlü müşteri doğrulama ve veri güvenliği konularında yeni standartların belirlenmesi ve düzenleme ihtiyacı olarak görünüyor. İşte tam olarak bu noktada PSD3 ile hayatımıza girecek kuralların bu belirsizlik ve soru işaretlerini ortadan kaldırmasını bekliyoruz.

Bu durumu göz önünde bulundurduğumuzda, bankacılığın geleceğinin teknolojik gelişmeler, düzenleyici kurallar ve piyasa etkenlerinden etkilenerek şekilleneceğini söylemek mümkün. Dijital bankacılığın gelişmesini etkileyecek birkaç unsur ise şunlar olabilir;

- Artan mobil bankacılık kullanımı

- Finansal okuryazarlığın artan önemi

- Kişiselleştirilmiş bankacılık deneyimleri

- Gelişmiş biyometrik kimlik doğrulama

- Yeni finansal ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi

- Fintek şirketleriyle artan iş birliği

Sonuç olarak; dijital bankacılığın geleceği ihtiyaç duyulan yeni düzenlemelerin belirlenmesi ve buna bağlı olarak finansal hizmet sağlayıcıların yeni hamleleri ile şekillenecek gibi görünüyor. Bu süreçte PSD3’ün ne tür düzenlemeler getireceği belirleyici rol oynayacak olsa da dijital bankacılığın geleceği için en önemli parametre finansal hizmet sağlayıcılarının “rekaberlik” içerisinde değişime hızlı uyum sağlamaları olacaktır.