Advertisement

Dubai’de, 22 Şubat 2022’de yeni bir ikonik bina açıldı. Gelecek müzesi ya da İngilizce adıyla Museum of the Future. İlk başta zaten ismi bile insanı düşünmeye sevk ediyor. Müze geçmişi temsil eden bir şey değil mi? Gelecek müzesi nasıl olabilir soruları kafamda olarak müze projesinin sahibi Dubai Future Foundation (Dubai Gelecek Vakfı) CEO’su Khalfan Belhoul ile röportaj yapmaya 23 Şubat’ta yani açılıştan 1 gün sonra gittim. Bu yazıyla size bu mülakatta konuştuklarımızı ve müze izlenimlerimi aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle müzenin dıştan görünümü o kadar güzel ki daha bina açılmadan kaç defa fotoğrafını çektiğimi ve Instagram'da paylaştığımı hatırlamıyorum bile. Beni takip edenler binanın açılıp açılmadığını bana çok sormuşlardı. Herkes duysun, gelecek müzesi açıldı.

Müzeye girişten çıkana kadar çok büyük bir misafirperverlik ve ilgiyle karşılandık. Müzenin dışı zaten etkileyici ama içine girince daha da etkileniyorsunuz. Sanki bilimkurgu film setindeymişsiniz gibi. Mülakatımızı yapmak için uzay filmlerindeki kapsülü anımsatan bir asansörle 7. kata çıktık. İnanılmaz etkileyici bir alan. Orayı davetler için kullanacaklarmış. Binada kolon yok köşe yok. Her tarafta kaligrafik yazılar. Güneş değişik aralıklardan değişik açılarla binanın içine giriyor. Gelecek Vakfı CEO’su Khalfan Belhoul çok güzel konuşan çok misafirperver biri. Bize müzenin hikâyesini en başından itibaren anlattı. Mimari özellikleri ve müzede neler sergileneceğini tüm detaylarıyla konuştuk.

Müzeyi gezmeye 5. kattan başlıyorsunuz ve sene 2071 bir uzay istasyonundasınız, uzayda yaşam nasıl olur enerji nasıl sağlanır gibi soruların cevabını görürken zaten aklınızda yeni boyutlar açılmaya başlıyor. 4. katta çok modern bir laboratuvar, 3.katta meditasyon merkezi. Ancak her biri bu dönemin çok ötesinde. Her katın detayına girmeyeyim biraz da sürpriz kalsın ama şunu bilin ki en son teknoloji kullanılarak sürükleyici ve etkileşimli bir hikâyeye kendinizi bırakıyorsunuz. 1. kata geldiğinizde bile bugünün 10 sene ilerisinde neler olacağını görüyorsunuz. Özetle etkilenmemek mümkün değil.

Mesaj, tüm insanlık için umut

Gelecek Müzesinin dünyaya mesajı tüm insanlık için umut. Müze geleceği incelemek, tasavvur etmek ve tasarlamak için bölgedeki en büyük platformu sağlayarak bilim, teknoloji, araştırma ve yenilik alanlarındaki en parlak yeteneklerin yarının dünyasına çözümler keşfetmek için bir araya geleceği yeni bir bilim ve entelektüel merkezi olmayı hedefliyor.

Mimari açıdan bakıldığında ise tam bir mühendislik harikası. Dış yapısında keskin köşeleri olmayan dünyanın en modern binası. 77 metre yüksekliğinde, yeni araç ve teknolojilerin kullanımıyla modern mimariyi yeniden tanımlıyor.

Müzenin paslanmaz çelik cephesi, 17.600 m2 bir alan üzerinde 1.024 panelden oluşuyor. 16 aşamalı bir üretim sürecinden geçen ve dört katmandan oluşan cephe panelleri, bölgede bir ilk olarak otomatik robotik kollar yardımıyla monte edilmiş. Dış cephe montaj süresi 18 aydan fazla sürmüş.

Geleceğin Müzesi'nin cephesi 14.000 metrelik ışık çizgileriyle aydınlatılıyor ve Majesteleri Şeyh Muhammed'in Arapça hat şiirinden ilham verici alıntılarla süsleniyor, bu da müzeyi, tüm cephesi hat sanatı kullanılarak süslenmiş dünyadaki tek bina yapıyor. Çelik cepheye oyulmuş yazı, iç aydınlatma ve ısı yalıtımının kalitesini artırmak için son teknolojiyle üretilmiş gelişmiş cam kullanılarak tasarlanmış.

Geleceğin Müzesi üç ana unsurdan oluşuyor: Binanın yükseldiği tepe veya plato, binanın dış tasarımı ve Müzenin sergileri.

Müze, sanal ve artırılmış gerçeklik, büyük veri analizi, yapay zekâ ve insan makine etkileşimi alanlarındaki en son teknolojileri kullanarak insanlığın geleceği, şehirler, toplumlar yani Dünya üzerindeki yaşamdan uzaya kadar birçok soruyu yanıtlıyor.

Geleceğin Müzesi, ziyaretçilerini BAE'nin kuruluşunun yüzüncü yılına denk gelen 2071 yılına götürerek büyülü bir yolculuğa çıkarıyor. Yolculuk, sadece evrenin bizi değil bizim de evreni etkilediğimizi ve geleceğin şekillenmesinde payımız olduğunu hatırlatarak ziyaretçileri evrenselden kişisel bir alana götürüyor.

BAE fütüristtik planlarla ilgilenen ve bunun için somut adımlar atan bir ülke. Mimari harikası bir müzeyi Dubai’nin hayatına katarak bir ilki daha gerçekleştirdiler. Biraz iddialı olacak ama bu binayı belki de Burj Khalifa'dan daha çok göreceksiniz ve Dubai’nin simgesi olacak. Buralara yolunuz düşerse mutlaka bu binayı ziyaret etmenizi öneririm. Merakınızı yeterince cezbedebildiysem fakat yakın zamanda BAE'ye seyahat imkânınız yoksa, buradan daha fazla bilgi alabilir hatta fikir verecek sanal bir gezintiye de çıkabilirsiniz: https://museumofthefuture.ae/en