Advertisement

Her sene, senenin sonunda bu yazıyı yazmak alışkanlık haline geldi. Hem geçen senenin özeti oluyor hem de gelecek sene ile ilgili biraz düşünmenize yardımcı oluyor. Geçen seneki yazıyı da buraya ekledim.

2023'te en çok ne konuşulacak?

2023 yılında Türkiye’m, Cumhuriyet'in 100. yılını coşkuyla kutladı. Senenin başında yaşanan depremler ülkeyi sarsarak zorlu bir başlangıç yaşatsa da, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan liderliğindeki ekonomik atılımlar piyasalara nefes aldırdı. 2024 Mart'ında yapılacak yerel seçimler ise Türkiye'nin siyasi sahnesinde yeni bir testi beraberinde getirecek.

Seçimlerin ekonomik istikrarı etkilememesi en büyük temennimiz.

Yazımda dünyada en çok konuşlan konulara ağırlık vermek istedim. Üç önemli konu her sene konuşulsa da önemi yıldan yıla artıyor: Teknolojik gelişmeler, sürdürülebilirlik ve finansal okuryazarlık.

Teknolojide, yapay zeka konusundaki konuşmalar 2023'te en baştaydı. Gelişen teknolojiyle birlikte, yapay zeka etiği ve özellikle deep fake teknolojisinin yükselişi, toplumda ciddi bir bilinçlenme sürecine işaret etti. Yapay zeka gelecek beklentileri arasında merkezi bir rol oynamaya devam edecek. Yeni dönemde, yapay zeka etiği daha fazla önem kazanacak ve bu teknolojinin toplumsal etkileri üzerindeki tartışmalar artacak.

Bu sene gittiğim her konuşmada yapay zeka ilk sırayı aldı. Teknoloji konferanslarında konuşulmasına alışkındık ama Suudi Arabistan'da katıldığım Gelecek Yatırım İnisiyatifi'nde (FII) devlet başkanlarının bahsetmesi ilgimi çekti. Ayrıca, teknoloji alanında OpenAI ve Nvidia en çok konuşulan şirketler oldu.

2024’te de yapay zeka konuşacağımız kesin. WEB 3.0, blokzincir, dijital varlıklar, real-world assets duyacağımız diğer başlıklar. SAXO Bank'ın sıra dışı beklentiler raporuna göre bu sene generative AI deepfake bir milli güvenlik sorununa yol açacak.

Sürdürülebilirlik konusunda iklim değişikliği zirvesi COP28'in bu sene Dubai’de yapılması ve Başkanın bir petrol şirketi ADNOC’un CEO’su olması çok tepki ve ilgi çekti. Tüm eleştirilere rağmen COP28, Dubai'de alınan kararlarla birlikte enerji dönüşümü konusunda önemli adımların atıldığı bir etkinlik oldu. Fosil yakıtlardan dönüşümün ilk defa nihai metne girmesi önemli bir adım oldu.

Sürdürülebilirlik, ESG, enerji tüketimi, karbon, methan, yenilenebilir enerji; önümüzdeki senelerde en önemli konu olmaya aday. Elektrikli araçlar ve enerji dönüşümü gibi konular da global gündemin ana maddeleri olmaya devam edecek.

Bu devirde de savaş olur mu demeyin! Jeopolitik arenada, Rusya-Ukrayna çatışması devam ederken, İsrail-Hamas çatışması beklenmedik bir gelişmeydi. 2024'te ise Çin-Tayvan ilişkileri belirsizlik yaratmaya adayken, ABD'de yapılacak seçimler de dünya gündemini etkilemeye devam edecek.

Kripto paralarda davalar, cezalar ve regülasyonlar ön plana çıkarken, Bitcoin ETF’ine onay verilme haberleri bu sene kripto varlıkların toparlanmasına sebep oldu. Kripto paralar için iyi bir sene oldu diyebiliriz. 2024 için kötüler geri kaldı algısıyla yükseliş bekleyenler daha çok.

Finansal okuryazarlık, finansal sağlık veya finansal özgürlük konusu da önemli bir gündem maddesi oldu. Finansal okuryazarlık, bireylerin ekonomik kararlarını daha bilinçli bir şekilde almalarını sağlamak adına vurgulanması gereken bir konu olacak. Yatırım yaparken yaptığımız hatalara dikkat çekmek istedim.

Piyasalar tarafında Merkez Bankaları faiz artış sürecinin sonuna gelmiş gibiyiz. Japonya Merkez Bankası ise daha artışa başlamadı bile. Seneye Fed faiz indirimine başlarken BOJ artışa başlayabilir.

2023te Nasdaq ve Japonya Borsası iyi performanslarıyla diğer borsalardan ayrıştı.

Son olarak, yaşadığım bölgeden bahsetmemek olmaz. Dubai 2023 sonunda COP28'e başarıyla ev sahipliği yaptı. 2022 Katar’daki dünya kupasından sonra Suudi Arabistan'ın 2034 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olması ve 2030 EXPO'yu yapmaya hak kazanması 2023'ün önemli haberleriydi. Rekabet ve tüm yeni projelerin bu bölgede olması 2024'te de Suudi Arabistan ve BAE'nin çok konuşulmasına neden olacak.

Güzel bir sene olması dileğiyle...