Advertisement

En başa Türkiye’yi koyalım. 2023’ün güzel ülkemizin senesi olmasını ve Cumhuriyet’imizin 100. yılına yakışır şekilde her alanda başarılı bir sene olmasını istiyorum. Yıl boyunca yapılacak kutlamalarla kendinden söz ettireceği gibi seçimler sonucunda ortaya çıkacak siyasi ve ekonomik gelişmeler dolayısı ile gözler sık sık Türkiye’ye çevrilecek.

Dubai’de 8. seneme girerken Körfez Bölgesindeki ekonomik aktivite de yıldan yıla artıyor.
OPEC kararları, Suudi Arabistan’daki yeni dev projeler, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki gelişmeler, Katar’da yapılan Dünya Kupası’nın başarısı sayesinde bütün gözler bu sene de Körfez Bölgesi’nde olacak. 2022’de COP27 Mısır’da yapılmıştı. 2023’te COP28 iklim zirvesi ise Dubai’de yapılacak.

Beni takip edenler spora olan merakımı bilir. Özellikle Katar’ın FIFA Dünya Kupası’nı başarı ile gerçekleştirmesi dikkatleri buraya çevirdi. Arjantin ve Messi’nin Dünya kupasını kazanması Ronaldo mu Messi mi tartışmalarını bitirdi. Ronaldo’nun Al Nassr takımına transferi Suudi Arabistan’a ilgiyi artıracak. Bakalım Ronaldo bölge futboluna katkı yapmak için gerçekten çalışacak mı yoksa emekliliği gelen birçok futbolcunun yaptığı gibi sadece aldığı paraya mı bakacak.

F4 Euroleague’de THY’nin sponsorluğu bittikten sonra Emirates’in sponsor olacağı söylentiler arasında. Bunun gerçekleşmesi halinde Dubai’den bir takım Euroleague’e katılırsa ve F4 önümüzdeki yıllarda Dubai’de olursa şaşırmayın.

Kripto paralar 2022’de kötü bir sene geçirdi. 2023 ise regülasyonların geldiği bir yıl olacak. Bunun kripto para piyasasına etkilerini hep beraber izleyeceğiz.

Elon Musk geçen sene Twitter satın alması nedeniyle yine çok konuşuldu. Bakalım bu sene hangi sebeple konuşulacak.

Merkez bankaları faiz artış süreçlerinin sonuna gelmek üzere. Bu sene piyasalar bunu fiyatlayacaktır.

Rusya Ukrayna savaşı bitecek mi? Çin Tayvan gerginliği artacak mı bu konuların da uzun süre gündemi meşgul etmesi bekleniyor.
Ukrayna’da yaşanan savaş enerji güvenliği konusunu gündeme getirdi. Yeşil enerji, yenilenebilir enerjiye geçiş tartışmaları öncelik listesindeki yerini en azından 2023 yılı için, enerji güvenliğine bırakacak gibi görünüyor.

Teknoloji tarafında web 3.0 ve yapay zeka tabanlı bir sohbet programı olan AI chatbot chatgpt en çok konuşulacak konulardan biri olacak.

Herkese iyi seneler diliyorum.