Advertisement
 1877 yılından bu yana İngiltere'nin başkenti Londra'daki Wimbledon Tenis Kulübü Kortları'nda düzenlenen Wimbledon Tenis Turnuvası başladı.Tenisçilerin beyaz giyinme zorunluluğu gibi kendine özgü kurallarıyla bilenen turnuvanın en önemli özelliği çim kortta oynanan tek "Grand Slam" olması.Bu yıl da turnuvayı hergün yaklaşık 40 bin tenisseverin izlemesi bekleniyor.

DJOKOVIC VE FEDERER RAHAT TURLADI
Wimbledon'da ilk gün tek erkekler maçlarında korta çıkan 1 ve 3 numaralı seribaşları kolay tur atladı. Son şampiyon Novak Djokovic, 6-3, 6-3, 6-1'lik setlerle Juan Carlos Ferrero'yu yenerken, Roger Federer'de 80 dakikada Albert Ramos'u 6-1, 6-1, 6-1 ile kolay geçti.

SHARAPOVA KLASİĞİ

 

Merkez kortta dün oynanan maçta, bu ayın başında Roland Garros'ta zafere ulaşan 25 yaşındaki Maria Sharapova, Avusturalyalı raket Rodionova'yı 6-2 ve 6-3'lik setlerle 2-0 mağlup etti.2004 yılında 17 yaşındayken kazandığı Wimbledon'ı bir kez daha kazanmak için mücadele eden Sharapova'nın turnuvada ki en büyük rakibi Victoria Azarenka ise bugün korta çıkıyor.
 
Wimbledon’ın ilk gününde sürpriz, 1.tur karşılaşmalarında tekler ve çiftlerde toplam 9 kez şampiyonluk yaşayan 58 numaralı seri başı Venus Williams'dan geldi.Williams, en büyük başarısı 4. tura çıkmak olan Elena Vesnina karşı karşıya geldi.2000, 2001, 2005, 2007, 2008'te teklerde; 2000, 2002, 2008, 2009'da da çiftlerde olmak üzere 9 Wimbledon şampiyonluğu bulunan deneyimli raket, Vesnina karşısında setleri 6-1 / 6-3 kaybetti ve 1997 yılından beri ilk kez Wimbledon'da ikinci turu göremeden elendi.
 
Sezonun üçüncü Grand Slam'i Wimbledon'da ana tabloya kalabilmek için eleme turlarında boy gösteren Türk tenisçiler Marsel İlhan ve Çağla Büyükakçay ise istediklerini elde edemedi. Marsel elemelerin ikinci, Çağla ise ilk turunda turnuvaya veda etti.

TURNUVA BOYUNCA YAĞMUR BEKLENİYOR
Wimbledon'da yağmurdan dolayı maçların ertelenmemesi için merkez kortta 3 yıl önce yapılan açılır kapanır tavan hizmete girdi.Yarım saatte bir pozisyonuyla ilgili NASA'dan veri alınarak tasarlanan sistemle hem Merkez Kortta hem de çevre kortlarda gölge oluşmuyor.Yağmur yağması halinde 10 dakika içinde kapanabilen çatıda kullanılan malzeme ışığı geçirme, gölgeyi ise engelleme özelliği taşıyor.
Kortların etrafına kurulan dev ekranlar, müzik dinletileri ve yiyecek ile içecek tezgahlarıyla Wimbledon adeta festival alanına dönerken, yıllardır devam eden çilek yeme ve şampanya içme geleneği bu yıl da devam ediyor.Turnuvada boyunca yaklaşık 30 ton çilek ve 7 bin litre krema tüketilmesi bekleniyor.
Turnuvayla gurur duyan İngilizler için Wimbledon aynı zamanda üzüntü konusu.Çünkü Wimbledon'u tek erkeklerde 1936’da Fred Perry ve tek kadınlarda 1977'de Virginia Wade'den beri hiçbir İngiliz sporcu kazanamadı.

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ 1 MİLYON 150BİN STERLİN

Turnuvada, tek kadınlar finali 7 Temmuz Cumartesi, tek erkekler finali ise 8 Temmuz Pazar günü oynanacak. Teklerde kazanan sporcular 1 milyon 150 bin sterlin ödül alacak.

Hande Berktan
hberktan @bloomberght.com