Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Hande Berktan Hazırgiyimcilerden kiralarda vergi indirim talebi'

Hazırgiyimcilerden kiralarda vergi indirim talebi'

Giriş: 22 Ağustos 2017, Salı 11:10
Güncelleme: 22 Ağustos 2017, Salı 11:10

Türkiye’nin ihracat ve imalat sanayinde lokomotif sektörlerinden hazırgiyim ve tekstil sektörleri kira üzerindeki KDV yükünün yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesini istiyor.

Perakende noktasında karlılıkların azalışına dikkat çeken hazırgiyimciler çok hızlı büyüyen e-ticaretin büyük fırsat oluşturduğunu söylüyor.

BloombergHT’de İş Dünyası programıma konuk olan AVVA YKB.Volkan Atik ve Silk and Cashmere YKB.Ayşen Zamanpur iç pazarda hareketliliğin nasıl sağlanabileceği sorusuna Zamanpur ‘’ Gerçekten çok kötü bir yıl geçirdik. 2016 hepimizi üzen yoran bir yıl oldu. Sadece Türkiye için de konuşmamak lazım. Ben her zaman büyük resim, büyük resim derim. Dünya perakendeciliği için de harika bir yıl değildi. Bizim de kendi problemlerimiz oldu. Ciddi sorunlar yaşadık ama dünya hazırgiyim perakendeciliğinde de aynı şekilde bir düşüş oldu. Hepsi bir araya geldi ve şahsen iş hayatımın en kötü yılını 2016 da yaşadım. Kendimizi çok iyi hissettiğimiz, verimlilik artışları yaptığımız, teknolojiyi işimizin içine çok soktuğumuz, iletişimiyle herşeyi ile çok iyi hissettiğimiz bir dönemde birden bire kötü bir yıl geçirdik. Ne yapılabilir hemen söyleyeyim, normalleşebiliriz’’ şeklinde yanıt verdi.

FİNANSMAN MALİYETİNDEKİ ARTIŞA HAZIRGİYİMCİLERDEN UYARI

Aynı zamanda İHKİB Başkan Yardımcısı olan Volkan Atik ‘’ Herşeyden önce kredi garanti fonuyla oluşturulan desteğin sektörler açısından çok büyük bir önem taşıdığını düşünüyorum ve herkesinde bildiği üzere bu son dönemde ki rahatlamanın önemli bir kısmı da kredi garanti fonuyla piyasaya aktarılan paradır düşüncesindeyim. Bu anlamda bir yavaşlama elbette ki söz konusu oldu ama bununla birlikte arz talep dengesi içerisinde şu an yeni bir problem bebeğimiz oldu o da finansmana erişimden ziyade erişilen finansmanda ki maliyetin yüksekliği. Artık mevduat faizlerinin bile yüzde 15’lik bir döneme geldiği zamanda nasıl bir karlılık stratejisi yürüteceksiniz ki hem yüzde 15 finansmanın maliyetini karşılayacaksınız hem de firmanıza kar getireceksiniz. Dolayısıyla siyasilerimizin de söyledikleri gibi bu konuda mutlaka kredi faizlerinin düşmesi anlamında da bir güncelleme söz konusu olması lazım. Her ne kadar bu bir arz talep dengesine dayalı olsa da reel sektör olarak bunu açıkcası ciddi anlamda beklemekteyiz.Böylelikle piyasayı canlandırabiliriz’’ dedi.

‘’KREDİLERİN ÇOĞU YATIRIMLAR YERİNE ÖDEME VE MAAŞLARA GİTTİ’’

Özellikle bu dönemde gerek finansmana erişim gerek ise maliyetler açısından nasıl bir süreç yaşadıklarını Ayşen Zamanpur ‘’Türk iş insanları için çok kötü geçen bir yılın ardından tabii ki kamu destekli krediler çok güzel çöle atılmış bir su gibi faydalı oldu. Hepimiz faydalandık. Biz de yapılandırdık. Şöyle de bakabiliriz, eskiden böyle bankalar kredilerinizi yıllara yaydığınız da bir tehlike mi var acaba bu şirkette yapılandırmaya gitti denirdi. Hatta buna biz sıcakta bakmazdık. Bütün ülke genelinde normalleşmiş bir şekilde böyle bir fonun yaratılması bir nefes almamızı sağladı. Gönül ister ki bu kadar kredi ihtiyacında şirketler olmasın. Birçok kredinin yatırımlara değil maaşlara, ödemelere, işletme sermayesine de gittiğini düşünüyorum. Keşke bu kadar kredi ihtiyacı olmayan bir ortam olsaydı ama tabi ki hem kredinin arttırılmasına hem yaygınlaştırılmasına hem de maliyetin düşürülmesi çok faydalı olur’’şeklinde özetledi.

Geçtiğimiz hafta Kredi Garanti Fonu’ndan ek destek talebinin tekstilci birçok birlik başkanından geldiğini hatırlattığımız hazırgiyimciler, firmalar çerçevesinde, kurumlar çerçevesinde opsiyonel olarak değerlendirilecek bir konu diye düşünüyoruz ama bu pencerenin açılması kontrollü olarak açılması mutlaka sektörler açısından çok büyük değer taşır der.Sektör temsilcileri 2015 ile 2016 yıllarında bir takım firmaların ciddi anlamda kan kaybettiğini ve işletme sermayeleri açısından da bir ihtiyaçları söz konusu olduğunu, bir yanda olumsuz bir dönemde olumsuz bilançolar söz konusuyken diğer taraftan da oluşan mevduat ihtiyacı finansman ihtiyacı tam bir paradoks yarattığını belirtti.Sektör bundan sonrası için de mutlaka bir desteğe ihtiyaç olduğu vurguladı.

‘’KİRALAMADA VERGİ İNDİRİMİNİ DÖRTGÖZLE BEKLİYORUZ’’

Kiralama sistemine de değinen hazırgiyimciler döviz kuru ile belirlenen yüksek kiraların kendilerini olumsuz etkilediğini , perakende tarafında şimdilerde bu kiralama sistemine dair düzenlemeler yapılırken kira üzerinde verginin yüzde 18 den yüzde 8’ e düşmesini beklediklerini yineledi.

Perakendeciler, ‘’olağan üstü önemsiyoruz ve açıkçası dört gözle de bu olağan üstü haberi beklemekteyiz’’ der.

Bakalım hazırgiyim perakendecisinin bu talebini Maliye Bakanlığı nasıl karşılayacak?

Hande Berktan

BloombergHT