Advertisement

Ülkeye net döviz girdisi ve ellinin üzerinde sektöre katkı sağlayan, en önemlisi de ülke imajını parlatan turizm sektörü açısından bu yıl, pek de parlak gitmiyor…Yıla, Rusya ile yaşanan uçak kriziyle tatsız başlayan sektöre destek için açıklanan paketin kapsayıcılığı tartışılırken, bayram tatilinin uzatılması bir nebze olsun soluk vermişti.

Özellikle Rus pazarına yönelik konumlandırılan Akdeniz Bölgesindeki otellerde doluluk oranları dip seviyeleri bulunca, o bölgede birden fazla oteli olan işletme, çareyi sezonu minimum otelle açmayı bulmuştu, birçok tesis ise fiyatları geri çekmişti. İstihdamda kayıp yaşayan sektördeki zayıflık aynı zamanda otellere yiyecek tedariği sağlayan gıda sektörünü de olumsuz etkiledi. Temmuz ayının ilk haftası itibarı ile Rusya’dan gelen turist sayısındaki azalış %96’yı, AB ülkelerinden gelen turist sayısında ise %40’ı bulmuştu. Avrupalı turistteki gerilemenin nedeni ise güvenlik endişesiydi. Önceden tercihini Türkiye’den kullanan turist, rotasını İspanya ve Yunanistan’a çevirmişti. Ardından son dönemde Rusya ile ilişkilerin yeniden düzlüğe çıkması, turizmciler kadar sektörden ekmek yiyen çiftçisinden, taksici esnafına herkesi yeniden umutlandırmıştı ki darbe girişimi sektörü yeniden olumsuz etkileyecek gibi gözüküyor.

Rusya, Almanya, İngiltere, ABD, İskandinav ülkeleri, İsviçre ve İran seyahatleri askıya aldı. Sektör temsilcileri her ne kadar bu durumun geçici olduğunu söylese de 2016’yı turizmde kayıp yıl olarak değerlendiriyor. Umarım izleri kısa sürede silinir. Çünkü ülkemize gelen her turist net döviz girdisi demek, istihdam demek, ülkenin tanıtımı demek…Sektörün yaptığı ülke tanıtımının değeri ise hiçbir reklam çalışmasıyla ölçüşemez…Bunları düşünerek, tabloyu düzeltme adına sektöre destek ve imaj tazeleyen her türlü çalışmalarda vites acilen yükseltilmeli.  

Şimdi filmi geri saralım ve rakamlarla sektöre gözatalım… Bakalım sektör nasıl bir ilk yarıyıl geçirdi?

 

TÜRKİYE'YE YILIN İLK BEŞ AYINDA GELEN YABANCI TURİST SAYISI

 

YILLAR

% DEĞİŞİM ORANI

AYLAR

2014

2015

2016

2015/2014

2016/2015

MAYIS

3.900.096

3.804.158

2.485.411

- 2,46

- 34,67

OCAK-MAYIS

10.903.146

10.771.645

8.301.933

- 1,21

- 22,93

Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

 

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığım verilere göre 2016 yılının Ocak ile Mayıs döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %23 oranında düşerek 8milyon 301bin 933 seviyesine geriledi.

2016 yılının Mayıs ayına bakıldığında ise ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2015 yılının aynı dönemine göre %35 oranında düşüş göstererek 2milyon 485bin 411 seviyesine geriledi. 

2016 yılının ilk beş ayında gelen turist sayısında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ilk 15 ülkenin, 4’ünde artış ,11’inde düşüş oldu.

 

En fazla turist kaybettiğimiz ülkeler ise %96 ile Rusya , %45 ile İtalya ve İsveç, %32 ile Belçika, %30 ile Fransa, %25 ile Almanya ardından %22 ile ABD, İngiltere, Hollanda oldu. Günlük ortalama harcaması yüksek pazarlardaki kayıp dikkat çekici.

En fazla artış kaydeden ilk üç pazar ise %32 artış ile Ukrayna, %26 ile onu Gürcistan ve %5 ile Suudi Arabistan izledi.

 

T.C Merkez Bankası’nın açıkladığı gelirler raporundaki verilere göre ‘’seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler" olarak tanımlanan turizm gelirleri Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre 559milyon dolar azalarak 1.22 milyar dolara düştü. Buna karşılık, yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 315 milyon dolar azalarak 387 milyon dolara geriledi. Turizm sektöründe gelirlerdeki yüksek kaybın nedeni azalan turist ile birlikte kırılan konaklama ücretleri oldu. Konaklama ücretlerindeki azalış gelirlerdeki kaybın yüksek çıkmasına neden oldu.

 

Bu veriler, turizm sektöründe,katma değeri yüksek Batılı turiste yönelik tanıtım ve faaliyetlere odaklanılması gerektiğini de açıkça gösteriyor.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu verileri, darbe girişimi öncesi rakamlar olup, darbenin etkisinin önümüzdeki aylara nasıl yansıyacağını ise hep birlikte göreceğiz.

Umarım turizm sektörü bu yılı en az kayıpla atlatır.

 

İş Dünyası programıma konuk olan İTO Başkanı İbrahim Çağlar ise turizm sektörünün sadece Ege ve Akdeniz Bölgelerine gelen turistlerin haricinde kongre, fuar, sağlık turizmi için gelen turistlerle önemli bir potansiyel oluşturduğunu, bu doğrultuda iş dünyası olarak sektöre tam desteğin sağlanması gerektiğini söyledi. Çağlar, yaşanan olayların etkilerinin bugün atlatıldığını önümüzdeki döneme dair etkilerinin ise sağlanacak güven ortamı ile kaldırılabileceğini sözlerine ekledi. 

 

Turizmde umutlar artık 2017’ye kaldı…Umutları yeşertebilmek ise hepimizin elinde….

Daha çok huzur, güven, tanıtım, kültürel eğitim, faaliyet ve sektörel teşviklerle, bol güneşli günlere…

 

Hande Berktan

hberktan@bloomberght.com