Advertisement

Marka ve tasarım gücüyle otomotiv endüstrisinin Avrupa’daki Almanya ve Fransa’nın ardından başkentlerinden İtalya, Türk otomotiv sanayinin öncelikli pazarı haline geldi.

Peki İtalyanları, Türk otomotiv pazarına yönlendiren ne oldu?

İTALYA’YA OTOMOTİV İHRACATI YÜZDE 120 ARTTI

Türkiye’nin genel ihracatı daralırken, otomotiv sanayinde ilk 5 aylık ihracat artışı yüzde 15’i geçti. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Ziya Alp Gülan ihracattaki artışın, Türk  otomotiv sanayinde yeni modellere, İtalyan pazarındaki talepten kaynaklandığını belirtti.

OYDER Başkanı Gülan ‘’İhracattaki ilk 5 aydaki yüzde 15 artış ile genel ihracat içerisinden sektörün aldığı pay yüzde 18’e çıktı. Sektörün 2016 ihracat hedefi olan 23 milyar doları bu yükseliş ivmesiyle geçeceğimizi düşünüyoruz. Sene sonundaki beklentimiz 24 milyar dolar üzerinde şekilleniyor. Adetsel olarak ise 1 milyon adedin üzerine çıkarız. Öncelikli pazarımız AB ülkelerinden İtalya’yı bu dönem yeni binek modellerle adeta fethettik. İtalya’ya ihracatımız 5 ayda yüzde 120 artış kaydetti. İtalyanlar, kompakt, uygun fiyatlı ve tasarımı gelişmiş Türk yerli otomobilleri beğendi. İtalya etkisi üretime de yansıdı. Üretimde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9’luk artış var. Bu yılsonunda 1 milyon 400binli adetlere geçeceğimizi tahmin ediyoruz.  Bu üretim seyrini korursak Cumhuriyet Tarihi’nin rekorunu kırmış olacağız. Avrupa’da üretimde ilk 5’e girdik. Temennimiz bu başarıyı yılsonuna kadar taşıyabilmek’’ şeklinde konuştu.   

‘’YURTİÇİ TALEP KİRALAMA ŞİRKETLERİNDEN GELDİ’’

Otomotiv sanayine yurtiçinde talep ağırlıklı kiralama şirketlerinden gelmeye devam ediyor. Şirket yöneticilerinin artık genç araçları talep ettiklerini değinen OYDER Başkanı Gülan bunun da etkisiyle Mayıs ayında yurtiçi satışlarda artış sağladıklarını belirtti. Sektör, Mayıs ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18 artış sağlayarak 73,832 adetlik satış rakamına ulaştı. Sektörün 10 yıllık Mayıs ortalamasına baktığımızda ise yüzde 58‘lik bir artış sağladığını görüyoruz.  Gülan ‘’ Mayıs ayında yurtiçi talebin yüzde 70’i kiralama şirketlerinden geldi. Filo kiralama şirketlerinin iki bayram öncesi talebi erkene çekmeleri satışlara pozitif yansıdı. 6 aylık kiralama yapan kiralama şirketleri bu araçları Kasım’da ikinci el piyasasına verecek. Bu da Kasım ayında otomotiv pazarında satışlarda gerilemeye neden olsa da yılsonu beklentimizi olumsuz etkilemeyecek. Filo kiralama şirketleri artık 2, 3 yaşındaki araçları tercih etmiyor. Genel trend 1 yaşına gelmeden aracı elden çıkarmak yönünde. Türkiye’ye gelen uluslararası firmaların iş yapış şekilleriyle beraber aracın maliyetlerini minimum düzeye çekme istekleri filo kiralama şirketlerinin önünü açtı diyebiliriz. Bu talep yeni bir pazar şekline doğru bizi yönlendiriyor’’ dedi.

Otomotiv sektöründe üretim, ihracat ve ithalat rakamlarına bakacak olursak sektör, üretim ve ihracatta yıllık bazda 1milyon adetleri aşmış bulunuyor.

                            MAYIS               OCAK-HAZİRAN       12 AYLIK

ÜRETİM            125,190                   594,305                     1,409,961

İHRACAT            94,278                   453,720                     1,052,399

İTHALAT            63,915                   236,361                        659,043

2016 yılı ilk 5 aylık otomotiv sektöründe satış içerisindeki segmentleri incelediğimizde satışların, yüzde 82’lik pay ile düşük vergi grubuna giren A, B ve C segmentlerinden geldiğini görüyoruz.

Şimdi global rakamlara  göz atalım…LMC Otomotiv 2016 Raporuna göre, bu yıl dünya toplam otomotiv pazarının bir önceki yıla oranla %2,9 artışla, 95 milyon adet seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 2017 yılında ise dünya otomotiv pazarının 2016 yılına göre %2,2 artışla 97 milyon adet seviyesine ulaşması tahmin ediliyor.

Sektör profesyonelleri ekonomik ve bölgesel siyasi konjonktürde olumsuz bir gelişme yaşanmazsa, Türk otomotiv sanayinin bu yılı rekorlarla kapatmasını bekliyor.

Görünen o ki vites yükselten sektör, ihracattaki liderliğini kimya ve tekstile kaptırmayacak…

Hande Berktan

hberktan@bloomberght.com