Geçtiğimiz hafta Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu tarafından görücüye çıkan İstanbul bakalım Olimpiyat meşalesini yakabilecek mi?
Sir Craig Reedie başkanlığındaki Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu geçtiğimiz hafta statlardan, spor salonlarına, kaldıkları kısa süre içerisinde 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına aday İstanbul’u yoğun bir programla mercek altına aldı.Reedie, İstanbul2dan ayrılırken Türk Olimpiyat Komitesi tarafından iyi ağırlandıklarını ve Türkiye’nin çok iyi organize olduğunu belirterek komite olarak ‘’Hepimiz çok etkilendik" açıklamasını yaptı.
Başkan Sir Craig Reedie’nin basınla buluşmasında ,aday kentlerin organizasyon ve yatırım olmak üzere 2 ayrı bütçelerinin olacağını ve İstanbul’unda bu konuda özel sektörün de desteğini arkasına almış olduğunu gördüklerini belirtti.Ancak Reedie’nin Madrid’in altyapı için tekrar bir bütçeye gerek duymayacağını söylemesi, ekonomisi krizde olan bir ülke için de müspet bir durum.İstanbul ile ilgili görüşleri sorulan Reedie, 4 Temmuz’da İsviçre’nin Lozan kentinde düzenlenecek toplantıda raporlarını sunacaklarını belirtti.
Medyanın olimpiyat sürecine katkısına da dikkat çeken Reedie, basın mensuplarına "Yalnızca sporların tanıtılmasında değil, Olimpiyat değerlerinin tanıtılmasında büyük önem taşıyorsunuz" diye konuştu.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olimpiyat adaylığına destek vermesinin önemli olduğuna dikkat çeken üyeler, “Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın destek vermesi de halk üzerinde etki yapacaktır. Gül, bu desteği daha önce de Londra’da dile getirmişti ve şimdi teyit etmiş oldu” şeklinde konuştu.
Toplantının ardından bir araya geldiğim İstanbul 2020 Olimpiyat Adaylık Komite Başkanı Hasan Arat ile süreci değerlendirme fırsatım oldu.Heyecanı gözlerinden okunan Arat, kuşkusuz bu organizasyonun başarısındaki kilit isimlerden.Önümüzdeki 3 ile 4 ayın hazırlık açısından önemli olduğuna dikkat çeken Arat, olimpiyat gibi büyük organizasyonların ekip işi olduğunu belirterek gerek devlet gerek ise özel sektör desteğinin altını çizdi.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul’un olimpiyat meşalesini yakmak için ayırdığı bütçeyi 19milyar dolar olarak açıkladı.İstanbul'un bu yarıştaki rakipleri Madrid ve Tokyo’nun bütçeleri ise sınırlı.Madrid'in 2020 bütçesi 1.9 milyar dolar, Tokyo’nun ise 4.9 milyar dolar.Ancak şunu belirtmek gerek ki Tokyo’da olimpiyat için gerekli tesislerinin %80’i hazır durumda.Madrid’de ise altyapı tamamıyla hazır durumda.
Olimpiyatlar için seferberlik başlatılan İstanbul’da sporcuların kalacağı Olimpiyat Köyü'nün bütün altyapısını İstanbul Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirecek. Ayrıca 19.2 milyar doların nereden geleceği de belli; konut fonunda toplanan paranın % 1'i , her yıl konsolide olarak bütçeden ayrılan pay ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tasdik edilen bütçesinin % 0,5'i, olimpiyat fonuna aktarılacak.
Artık gözler 4 Temmuz’da Lozan’daki toplantıya ve ardından Buenos Aires’teki oylama öncesi sunuma çevrildi.
Bakalım Türkiye ‘’Bridge together’’ sloganıyla bu sefer medeniyetler, kıtalar, inançlar, kültürler arasındaki köprüyü kurabilecek mi?
hberktan @bloomberght.com