Reel sektörün nabzını tutan İş Dünyası programının bu haftaki konuğu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Merkez Bankası'nın kura müdahalesinde faiz aracını kullanması gerektiğini belirtti.Olpak, BDDK'nin kredi ve taksit düzenlemeleri ile Özel Tüketim Vergisi'ndeki artışın iç talebi kısacağını da vurguladı.
2013'te Türkiye ekonomisinin büyüme anlamında iyi bir performans sergilediğini söyleyen MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Avrupa'daki konjonktüre de dikkat çekti. Olpak ''2013'ün ilk yarısı daha çok ekonomik başarıları konuşarak geçirdik. Bu Mayıs sonuna kadar ki süreç bu şekildeydi.Aslında Haziran'da Gezi Olaylarının yaşandığı bu süreçte bile bu başarı aynı şekilde geçerliydi. İkinci yarısında ekonomik başarı devam etmekle birlikte nedense bir miktar daha fazla siyasetin ekonomiye sanki ağırlık bastığı bir süreci konuştuk.Düşük büyüme tahminleri vardı hatırlarsınız ama Haziran sonundaki büyüme tahminleri birilerini yanılttı.Hükumet önce yüzde 4 açıklamıştı Orta Vadeli Plan'da sonra yüzde 3.6'ya revize etti. Revize edilen rakamın üstünde bir yerde gerçekleşecek. Böyle baktığımız zaman Avrupa'da ki büyümeleri hatırlayalım. Avrupa'nın geçtiğimiz yıl yüzde 0.1'ler civarında büyüme konuşabildiği bu ortamda bence güzel bir büyümeydi'' dedi.
Türkiye ekonomisinde cari açığın kırılganlık oluşturduğunu söyleyen Olpak, cari açığın çözümü konusunda yapılması gerekenleri şöyle anlattı ''Bizim enerji açığımız olmasaydı, keşke doğalgaz ve petrol yatağımız olsaydı diye konuşarak bir sonuca gidemeyiz. Cari açığın en temel sorunu enerji ondan sonrada ithalata bağımlılık ama ithalata bağımlılığı hiçbir zaman kesmemiz mümkün değil, enerji noktasında yapılması gerekenler alternatif kaynaklara yürümek.Ayrıca geçmişte hatırladığımız gıda, tarım ve hayvancılık gibi kavramlarımız vardı.Son 30 yıllık süreçte özellikle terör sebebiyle mezralarında tamamen ortadan kaldırılmasıyla işin hayvancılık tarafı ortadan kalktığı gibi tarım konusuna da yeterli bir şekilde eğilemedik.Bu her iki konuda bizim minimum dış girdisi olan tamamen kendi kaynaklarımızın olduğu bir alan. Hollanda örneğini ifade etmek istiyorum.Holanda'nın hem nüfusu hem tarım alanları diye bakıldığı zaman, bizim 1/10 oranında tarımı alanı olan Hollanda, bizim toplam tarımsal üretimimiz kadar tarımsal ihracat yapıyor. Ben kendime rol model olarak onları almamız gerektiğine inanıyorum.İkinci bir konu daha var ki, TÜİK bir analiz yaptı.İhracatımızın %62.6'sını küçük ve ortaboy işletmeler yani KOBİ'ler yaptı.İthalatımızın da %38.6 'sı yapıyor.KOBİ ler cari fazla verdiler, şimdi büyük şirketler kötüdür anlamında demiyorum ama KOBİ'ler ihracatta kendilerini çok hızlı bir şekilde dönüştürebildiler ve cari fazla veriyorlar''.
MÜSİAD Başkanı, Merkez Bankası'nın döviz kurunu sadece döviz satım ihaleleriyle kontrol altında tutamayacağını, faiz aracını kullanması gerektiğini belirtti.Olpak ''Merkez Bankası'nın döviz satım ihalesi dışında da başka enstrümanlar kullanabileceğini düşünüyorum.Döviz satım ihalelerinde kuru tamamen dizginlemek değil de manipülatif bir takım hareketler varsa onun önüne geçmek söz konusu olabilir. Sadece döviz satarak Merkez Bankası'nın kuru bir yerlerden bir yere taşımak gibi bir hedefi yok.Merkez Bankası'nın faiz konusunda zaman zaman geri kaldığını, yavaş hareket ettiğini de eleştirenler arasında biz de olduk.Merkez Bankası faizlerde daha proaktif olmasında fayda var diye düşünüyorum'' dedi.
Hande Berktan
hberktan@bloomberght.com