Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Hande Berktan Yazılım sektörü AR-GE teşviği ile büyüyecek

Yazılım sektörü AR-GE teşviği ile büyüyecek

Giriş: 17 Mart 2014, Pazartesi 17:29
Güncelleme: 17 Mart 2014, Pazartesi 17:29

İş Dünyası programında bu hafta gündemiz, dünya genelinde hızla büyüyen yazılım sektörüydü. Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Doğan Güneş, Etiya Yönetici Ortağı Aslan Doğan ve Netsis Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadun Anık'ın konuk olduğu programda sektör temsilcileri, sektörün AR-GE desteği ve kamuda yerli yazılımın kullanımının desteklenmesi ile büyüyebileceği görüşünde.

-"Dünyada yazılım pazarı 2.5 trilyon euro büyüklüğe ulaştı"

Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Doğan Güneş, yazılım sektörünün dünya genelinde 2.5trilyon Euro'luk dev bir pazar haline geldiğini belirtti.YASAD Başkanı Güneş ''Dünyada yazılım sektörü pazarı 2.5 trilyon Euro büyüklüğe ulaştı. Ancak Türkiye'de yazılım pazarı henüz yeni gelişmekte. Yazılım Sanayicileri Derneği olarak en büyük amacımız Türkiye'deki yazılım pazarını büyütmek. Bu amaçla da biz bütün stratejimizi iki bacak üzerine oturttuk. Bunlardan bir tanesi ihracatımızı bir diğeri ise kamuda yerli yazılımın kullanımını artırmak. Türkiye'de yazılım pazarının büyüklüğü 1.7 milyar dolar civarında. Yani alacağımız daha çok yol var'' dedi.

-"Sanayide ıskaladığımız dönüşümü bilişimde yakalama fırsatımız var"

Etiya Yönetici Ortağı Doğan, Türkiye'deki genç nüfusun mobil uygulamaları kullanımının yaygınlaşması ve teknolojiye olan ilgisi ile beraber yazılım sektörünün güzel bir ivme yakaladığını belirtti. Doğan, ''Genç bir nüfusumuz var ve teknolojiyi iyi kullanıyoruz. Yazılım sektöründe bugün artık teknoloji üreten ülkeler safhasına geçmeye başladık. Yazılım mühendisliği olarak bakarsak mühendislik kalitemizle Avrupa'da çok ciddi bir noktadayız. Sanayi döneminde kaybetmiş olduğumuz o süreci en azından bilişim sektöründe yakalama fırsatımız var. Teknoloji, tarzlarmızı etkiliyor, hayatı kolaylaştırıyor. Örneğin eskiden bir uçak bileti için birçok prosedür varken şimdi cep telefonumuzdaki bir mobil uygulama ile çok kısa sürede gerçekleştirebiliyoruz. Yani uçak biletimizi mobil uygulamalar sayesinde dakikalar içerisinde alabiliyoruz'' şeklinde konuştu.

-"Kamuda yerli yazılım kullanımı artırılmalı"

Yazılım sektörünün AR-GE ile beraber geliştiğini söyleyen Netsis Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadun Anık ''AR-GE'de yeni yatırımlar, yazılım pazarının büyümesini sağlayan en önemli unsur. ABD dünya genelinde yazılım sektörüne en fazla AR-GE bütçesi ayıran ülke dolayısıyla da yazılım pazarında lider ülke konumunda. ABD teknoloji üreten ülkeler konumunda ilk sıradadır. ABD, Türkiye için bu konuda çok güzel bir model. Türkiye'de sektörün 2023 hedefi, pazarı 160milyar dolar büyüklüğe ulaştırmak. Bunun için önemli adımlar atılıyor ancak kamunun da destek olması gerekir. Kamuda yerli yazılımın kullanımının desteklenmesi sektör açısından çok önemli. Sektörü stratejik sektörler kapsamına alıp bir strateji vizyonu geliştirilmeli'' şeklinde konuştu.

Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Güneş, ''Gençleri yazılımcı olmaları konusunda teşvik etmeliyiz çünkü yazılım sektörü günümüzde yıldızı en parlak sektörlerden biri. Telekomünikasyon şirketlerinin yazılımcı geliştirme konusunda çeşitli projeleri var ve bu projeler sektör açısından olumlu. Üniversitelerimiz ile işbirliğini artırmalıyız. Üniversitelerimizde akademik kadrolar yetersiz. İstihdam açısından bakacak olursanız sanayi sektöründe bir kişi istihdam etmek için 70 bin dolar yatırım yapmanız gerekiyor. Halbuki yazılım sektöründe işgücünün maliyeti ise çok düşük sadece 2 bin dolar. Buna karşın katma değeri en yüksek sektörlerden biri'' dedi.

-Fikri Işık: Yazılıma ağırlık verilmeli

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hafta içi yaptığı bir açıklamada, yazılım sektörüne ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyerek, "Yazılımı ülkemizin geleceği açısından stratejik sektör olarak görüyoruz" dedi.

Hande Berktan

hberktan@bloomberght.com