Advertisement

Gündem Teknoloji’de konuğum Microsoft Genel Müdürü Tamer Özmen ile, bulut bilişim üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Özmen özetle bulut bilişimden yararlanan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) yüzde 15 daha yüksek büyüme sağladıklarını söyledi. Boston Ulusal TIM Konseyi‘nin yaptığı araştırma da bunu destekliyor. Özmen ‘Boston Ulusal TIM Grubu 4 sene çalışarak dünyada 27bin şirketi inceledi.Türkiye‘de 4bin şirket bu araştırma sürecinde yeraldı. Grup, bulut bilişimin KOBİ’lere nasıl bir yarar getirdiğini araştırdı. Sonuçta, bulut bilişimi kullanan şirketlerin bulut bilişimi kullanmayanlara nazaran yüzde15’lik daha yüksek bir büyüme elde ettikleri saptandı. Türkiye‘de şirketler bulut bilişime geçseler bunun ekonomiye katkısı 15milyar dolar olacak. Bulut bilişim aynı zamanda  yılda 272bin ek istihdam sağlayacak bir teknoloji‘ dedi.

KOBİ’ler bulut teknolojilerinden nasıl yararlanıyor?

Özmen ‘Bir işletme olarak teknoloji yatırımı yapacaksınız. Bu kapsamda bir sürü ciddi yatırım yapmanız gerekiyor. Sunucular alacaksınız, ek istihdam sağlayacaksınız, ekipmanlar vs. On kişilik bir şirket için yaklaşık 250bin liralık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bulut bilişim sayesinde sunucularınız bir veri merkezinde olacak. Siz de internet üzerinden bu verilerinize ulaşabiliyorsunuz. Bir web sayfanız var ve bu web sayfası yılda bir gün muazzam sayıda müşteri alıyor. Örneğin futbol kulüpleri bunun en güzel örneği. Şampiyon oldukları gün inanılmaz bir akın oluyor veya yılbaşı döneminde e-ticaret şirketlerine büyük talep geliyor. Bunu sağlayabilmek için belki binlerce sunucu cihaz satın almaktansa bulut teknolojisini kullanarak, 364 gün yerine  1 gün veya kullandığınız gün sayısı kadar ödeme yapıyorsunuz. Şirketlerin maliyetini azaltan çok önemli bir gelişme‘ dedi.

 Türkiye’de buluttan yararlanan KOBİ’lerin sayısında son 3 yılda artış olmasına karşın diğer gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında hala çok geridesindeler. Brezilya ve Rusya’daki işletmelerin  bulut bilişime adaptasyonu Türkiye’den yaklaşık 10 kat daha fazla.

Bu konuya ilişkin Özmen ‘Sektöre burada çok büyük bir görev düşüyor. Sektör derken bizim gibi  büyük global şirketler beraber çalıştığımız iş ortaklarımıza anlatıp, insanların kafalarındaki olayları çözümleyip yatırım yaptıkları zaman çok ciddi bir maliyet avantajı kazanacaklarını göstermemiz lazım. Üretkenliklerini çok iyi arttıracaklarını Türkiye‘nin gerçekten katma değerli ürünlerini üretip dünyada rekabet gücünü yükseltebileceğini göstermemiz gerekiyor. Bunu sağlayacak olan da teknolojidir‘ konuştu.

 ‘Nokia ile entegrasyon Ocak ayında tamamlanıyor‘

 Microsoft’un Nokia’yı satın almasından sonra şirketin izleyeceği politika ile ilgili Özmen, öncelikle entegrasyon sürecinin tamamlanması gerektiğini belirtti. Özmen ‘Entegrasyon süreci devam ediyor ve 1 Ocak itibarı ile tamamlanmış olacak. Nokia bildiğiniz gibi çok değerli bir marka ve Microsoft‘a çok büyük bir kas gücü getirdi. Microsoft bu yıl 10milyar dolarlık bir ARGE yatırımı yapıyor ve ARGE yatırımı Nokia‘dan gelen akıllı cihazlara da ciddi anlamda kaymış olacak‘‘ dedi.

Hande Berktan

hberktan@bloomberght.com