İletişimde 4. Nesil Teknolojiler
Bu yılın ilk çeyreğinde ihalesine çıkılacak kablosuz iletişimde 4. nesil teknolojiler bir diğer adıyla 4G teknolojilerinin bize neler getireceğini sizin için inceledim.
Bu yıl 4G’ye geçilmesi halinde dünya genelinde bu teknolojiden yararlanan 125. ülke olacağız. Başka bir deyişle dünya genelinde teknoloji liginde Türkiye ancak 125. sırada yer bulabildi. 4G’ye bizden önce geçen ülkelere baktığımızda tablo pek de hoş değil. Bu ülkeler arasında Andorra, Gabon, Guatemala, Honduras, İran, Kenya, Pakistan, Rwanda ve Trinidad & Tobago olduğunu yazmak Türkiye’nin teknoloji altyapısının gücü açısından üzücü.
Hatırlatmakta fayda var, 4G’ye bağlı lte teknolojisini ilk defa 2004 yılında Japonya’da DoCoMo firması duyurmuştu.
4G Teknolojisinin avantajları
3G teknolojisiyle akıllı telefonlardan internete hızlı bir şekilde bağlanabilmekteyiz. 4G teknolojisiyle bu hız daha da artacak.4G teknolojisinde cep telefonlarında internet hızı 100 mbps, wifi ağlarda ise 1 Gbps'ye çıkıyor. 4G teknolojisi, özellikle cep telefonu ile internete bağlananlar ve video seyredenler için oldukça büyük bir avantaj sağlayabiliyor. 4G, internette dolaşma, dosya indirme ve kaydetme, ses transferi gibi uygulamalarda hız ve kalite getiriyor. Yeni nesil bu teknoloji genellikle büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında kullanıcıya önemli bir avantaj getirmekte.4G kullanıcılarının dikkat etmesi gereken bir diğer konu kota aşımı ve pil kapasitesi. Hizmet sağlayıcılarının kota sistemleri yüksek hızlı internet nedeniyle çok çabuk dolmakta. Ayrıca 4G teknolojilerine sahip lte cep telefonlarında 4G'nin pile büyük yük bindirdiği söylenmekte. Telefonların daha güçlü pillere ihtiyacı olacağını söylemekte fayda görüyorum.
Türkiye’de 4G’ye geçişin bu yıl olduğu düşünüldüğünde yeni telefon alacak ya da mevcut telefonunu değiştirecek olanlara önemli bir tavsiyem, telefonun 4G’yi destekleyip desteklemediğine dikkat etmeleri olacak.
4G’de fiber altyapı yatırımlarının önemi
4G’nin hayata geçmesi için fiber optik altyapının daha geniş kitlelere ulaşması şart.
Baz istasyonlarının fiberle birbirine bağlanması ve bu şekilde büyük miktarda verinin hızlı bir şekilde bir noktadan diğerine taşınması gerekiyor. BTK’nın 2014 yılı 3. çeyrek verilerine göre OECD ülkelerinde ortalama fiber penetrasyon oranı yüzde 4,5 seviyesinde iken, Türkiye’de bu oran yüzde 1,8 seviyesinde bulunuyor. OECD ülkelerinde en yüksek penetrasyon oranı olan ülkeler arasında yüzde25 ile Güney Kore, yüzde19 ile Japonya ve yüzde12 ile İsveç yer alıyor. IDATE raporuna göre, 2018 sonunda dünyada fiber kullanıcı sayısı yüzde100 artarak 250 milyona ulaşacak.
Türkiye fiber optik teknolojilerde nerede?
BTK’nın 2014 yılı 3. çeyrek verilerine göre, toplam genişbant pazarında fiberin payı yüzde 16 seviyesine yükseldi. Alternatif işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 52bin kilometreyi yaklaştı. Bunun 33bin kilometresi Turkcell Superonline’a ait. Toplam genişbant abone sayısı 40 milyona yaklaştı. Fiber internet toplam abone sayısı 2013 yılı üçüncü çeyreği sonunda 967 bin iken; 2014 yılı üçüncü çeyreği sonunda yüzde 45 artışla 1 milyon 394 bine çıktı. IDATE’ye göre 2018 yılında Türkiye’deki fiber internet penetrasyonu yüzde 19,2’ye çıkacak.
Kalkınma Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre; 2018 yılında her 10 haneden 7’sinde internet bağlantısı olacak. Fiber kullanıcı sayısı 4 milyona ulaşacak. 4G teknolojilerinin yaygınlaşmasında fiber optik teknolojilere yapılacak yatırımların önemi burada kendini göstermiş oluyor.
Genel bir toparlama yapmak gerekirse, 4G teknolojisi, kapsama ve diğer yükümlülükler açısından 3G’nin tamamlayıcısı niteliğinde olup 3G teknolojisini bir ileri seviyeye taşıyacak teknoloji olarak değerlendirilebilir.
Hande Berktan
hberktan@bloomberght.com