Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Hande Berktan Kıbrıs'ta yeni bir dönemin kapıları açılıyor

Kıbrıs'ta yeni bir dönemin kapıları açılıyor

Giriş: 18 Ağustos 2015, Salı 17:32
Güncelleme: 18 Ağustos 2015, Salı 18:36

Akdeniz’in incisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde turizm sektörü yatırımlarla büyümesini sürdürüyor…Ada ekonomisine en büyük katkı ise Ekim ayında açılması beklenen Türkiye’den gelen tatlı su boru hattı projesi olacak..

Kuzey Kıbrıs’ta yeni hükumetin Temmuz başında göreve gelişiyle birlikte Bakanlar Kurulu Kabinesi de yenilendi.

İş Dünyası programıma konuk olan K.K.T.C yeni Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu ve Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar , ada ekonomisine en büyük katkıyı sağlayacak turizm sektörünün yeniden yapılandırılacağını söyledi.Bu doğrultuda yeni yatırımların adaya çekilmesi bekleniyor. Akdeniz çanağındaki adalar arasında en lüks otellere sahip olan Kuzey Kıbrıs’ta çözüm bekleyen en büyük sorun ise adaya direkt uçuşların olmaması. Bunun çözümünde ilerleyen dönemde uluslararası arenada görüşmelerin hızlandırılması hedefleniyor.

‘’Turizm, devlet politikamız olacak’’

Faiz Sucuoğlu yeni dönemde turizm hedeflerine ilişkin ‘’Turizm biliyorsunuz Kıbrıs'ın özellikle Kuzey Kıbrıs’ın ve genelde de ada ülkelerinin en büyük gelir kaynağıdır. Biz K.K.T.C. olarak turizme belki önceleri hep lokomotif sektör dedik eğitim ile birlikte ama bu lokomotif sektör ifadesi hep sözde kaldı. Turizmde açıkcası 1 milyonu aşmış 1,5 milyonlara ulaşmış bir turist sayımız var ama yeterli değil. Bizim yeni hükumet olarak yeni Turizm Bakanı olarak en büyük hedefimiz, yerel üretimin turizme entegre olmasını sağlamak. Yani turist 1000 Euro ile geliyorsa, 800 Euro ile geri dönmemesi gerekir. Bunun için yerel üretimi yerel el sanatlarının bu sektörün içerisine entegre olması gerekiyor. Bu yönde ciddi çalışmalarımız ve planlarımız var, oteller ile tur operatörleri ile görüşmelerimiz var. Yatak kapasitesini önümüzdeki 5 ile 10 yıl içerisinde 40 binlere çıkarmak bir diğer hedefimiz. 2014 yılı 650milyon dolarlık bir girdimiz oldu, baktığınız zaman milli hasıla'nın yüzde21’ ine denk geliyor. Ticaretle birlikte yan sektörlere de baktığınız zaman bu yüzde30’ların üzerine geliyor.2015 de 710milyon dolar turizm gelir beklentimiz var ve bunun 2016’da 800milyon dolar olma hedefini koyduk. Alternatif turizmle kış aylarını da doldurma amacındayız yani Kuzey Kıbrıs’ta turizm sadece 4 ile 5 ay değil, 12 ay devam etmesi lazım ve tüm plan ve programımız bu yönde’’ dedi.

Adada turizm yatırımları bulunan Reha Arar yeni hükumetin turizm sektörünü devlet politikası içerisine alması gerektiğine dikkat çekiyor. Arar ‘’Turizm zor bir meslek, hele özellikle ada ülkelerinde çok daha zor bir meslek fakat bizim de içinde bulunduğumuz bir kaç kurumun, Kuzey Kıbrıs’ta yaptığı çok kapsamlı çok kaliteli yatırımlar kendi kendine bir reklam oluşturdu. Sualtı sporlarının rahatlıkla çok uzun evrelerde yapılabilmesi, gastronomisinin herkesin ağız tadına uygun olması hep artı özelliklerimiz. Yeni dönemde turizme gerçek anlamda katkı koyacak bir bakanlar kurulunu görmek istiyorum. 40bin yatakla biz 5milyon turist getiririz, 5milyon turist getirirsek bizim bütçe açığımız gibi bir konuyu da masada konuşmayız dolayısıyla hedefimizin yakın zaman içerisinde 40bin yatak ve doğrudan doğruya 5milyon turist olması lazım diye düşünüyorum’’ dedi.

KKTC’ye Gelen Yabancı Uyruklu Yolcu Sayısı (T.C. ve KKTC uyruklular hariç)

Turistik konaklama tesislerinde konaklayan toplam kişi sayısının bir önceki yıla göre yüzde16 oranında bir artış göstererek Ocak ile Haziran 2015 döneminde 404,176’ya ulaştığı tahmin edilmekte. Türk ziyaretçilerde bir önceki yıla göre yüzde15’lık bir artış görülürken, yabancı uyruklu turistlerde yüzde21 oranında bir artış olmuş.

Turistik Konaklama Tesislerinde Konaklayan Kişi Sayısı

‘’Barış görüşmeleri uzun bir süreç’’

Kuzey ile Güney arasında yeniden başlayan barış müzakerelerinde süreci değerlendiren Bakan Sucuoğlu ‘’ 50 yıldır süren ve esasında zoru başarmaya yönelik müzakereler yapılıyor. Siz iki farklı halkı, iki farklı dini, iki farklı dili olan iki halkı bir şekilde bir çatı altına getirmeye çalışıyorsunuz, dolayısıyla bu iki halkın da kendine göre ve kendi değerleri içerisindeki öncelikleri çoğu zaman birbiriyle çatışıyor. Bu anlamda uzun bir süreçten bahsediyoruz. Biz bir ada ülkesiyiz, gelen turistlerimizin yüzde98’ i uçakla geliyor, gemi ile gelen turistlerimizin sayısı ise yüzde2 .Nedeni ise ambargolardır. Ambargoların kaldırılması ekonomiye rahat nefes aldıracaktır. Ayrıca Güney Kıbrıs Rum Kesiminin AB ülkesi olması onların tarımdan, turizme birçok AB hibe programlarından yararlanmasına imkan sağlıyor. Burada ciddi bir dengesizlik sözkonusu. Bunları aşmamız lazım. Dolayısıyla Güney Kıbrıs ile barış görüşmelerinin olumlu sonuçlanması kuşkusuz olumlu katkı sağlayacaktır’’ dedi. Güney Kıbrıs Rum Kesimine ekonomik katkı sağlayan Yunanistan’ın içerisinde bulunduğu krizi ve dolayısıyla bundan olumsuz etkilenen Güney Kesimin, Kuzey Kıbrıs ile müzakerelerde daha ılımlı masaya oturup oturmadığını sorduğum Bakan Sucuoğlu ekonomik krizin Güney Rum Kesiminin tavrında hiçbir değişikliğe neden olmadığını söyledi.

Tatlı su projesi Kıbrıs'ta yeni bir dönemin kapılarını açıyor

Projeye ilişkin Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu ‘’Bu büyük bir proje, bu dünyada ilk olan ardına da barış suyu denilen bir proje.Türkiye Cumhuriyeti’nin tamamen a'dan z'ye finanse ettiği ve Kıbrıs Türkü’ne hediye ettiği bir proje. Bu proje ile birlikte Kıbrıs özellikle adaların en büyük sıkıntısı olan kullanılabilir, içilebilir su konusunda çözüme ulaşmış olacak. Türkiye’den yıllık 75milyon metreküplük su K.Kıbrıs Türk topraklarına gelecek. Kısmetse 29 Ekim’de tatlı su boru hattı projesi açılacak’’ açıklamasında bulundu.

‘’İzolasyonlar kaldırılmalı’

Kuzey Kıbrıs’ı profesyonel olarak uluslararası arenada tam anlamıyla tanıtamadıklarını söyleyen Reha Arar ‘’Kuzey Kıbrıs'ı yeterince doğru destinasyonlarda, profesyonel olarak tanıtamıyoruz. Bir diğer konu Kuzey Kıbrıs, haksız bir izolasyon altında. Bu turizmde haksız rekabete yol açıyor ve ben bunu insanlık ölçülerine sığdıramıyorum. Bir insanın seyahat etme özgürlüğünü elinden alamazsınız. Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılması ciddi anlamda bu olayı çözer ve o zaman K.Kıbrıs turizm alanında belki 1980'lerin Antalyası gibi olur. Bakın 1980'lerde Antalya'da 1 tane 4 yıldızlı otel vardı, şu anda ben 5 yıldızlı otel sayısını bugün itibariyle ben size söyleyemem çünkü dün akşamda bile 1 tane açıldı, o kadar çoğaldı, yani konuya biraz da bu pencereden bakmamız lazım’’ dedi.

Sözün özü, lüks otel yatırımları ile Akdeniz çanağında en iyi tesislere sahip Kuzey Kıbrıs bugün dünya turizminde hakettiği yeri izolasyonlar nedeni ile alamıyor. Ancak Güney Kıbrıs Rum Kesiminin ekonomik kriz içerisinde olması ve Türkiye’den gelecek tatlı su boru hattı projesinin tamamalanıp adanın tatlı suya kavuşması, yeni dönemde birçok fırsatı Kuzey Kıbrıs’ın ayağına getireceği benziyor…