Advertisement

Eskinin teypleri, müzik çalarları, plakları, kasetleri, CD’leri ve MP3 çalarları…Hepsi müzikte dijitalleşmeye karşı geride kalıyor…Geleceğin müzik dinleme anlayışına web siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden dinlenebilen müzik servislerinin damga vuracağına kesin gözüyle bakılıyor.

Çok değil birkaç yıl öncesine korsan CD ve VCD’leri silindirle ezerek müzik endüstrisindeki kayıtdışılığı bitireceğini düşünenlerin yardımına bugün online müzik servisleri koştu. Albümleri satılmıyor, satışlar düşüyor diye yakınan sektör, dijital müzik ile adeta yeniden canlanmaya başladı. Online müzik servisleri konusunda dünya da üç büyük oyuncu var. Bu işe daha erken giren Spotify ki bugün en çok kullanıcıya sahip şirket konumunda ve onu izleyen Apple Müzik, ve Deezer. Her üç şirket de kullanıcılarına kişiselleştirilmiş bir deneyim sunuyor.

Artık insanlar, internetten ücretsiz müzik indirip dinlemek yerine çok daha iyi ses kalitesiyle, şarkıları kendi beğenileri çerçevesinde belli aralıklarla listeler hazırlayan online müzik servislerinden dinliyor. Online servisler farklı bir müzik deneyimi sunuyor. Örneğin koşu bandındayken çalınan şarkıların temposu ritminize göre ayarlanıyor. Müzik sektöründeki bu döngü de sanatçısından, yapımcısına tarafları memnun etmişe benziyor.

Gündem Teknoloji’de konuğum Spotify Türkiye’nin Genel Direktörü Ergül Çivi, bakın sektörün evrildiği noktayı ve Türkiye pazarındaki hedeflerini şöyle özetliyor ’’ Spotify 2008 yılında hayata geçti. Bugün 58 ülkede aktifiz.75 milyon aktif kullanıcımız ve 20 milyon da Premium üyemiz var. Premium yani ücretli üyemiz var. Genel kullanıcılarda ücretsiz tarafta yer alıyorlar. 2013 yılında Türkiye pazarına girdik , pazar bizi açıkcası çok heyecanlandırdı çünkü genç bir nüfustan bahsediyoruz. 32 milyon genç insan ve bunlar 2025 itibariyle aslında nüfusun yüzde 75 ini oluşturacaklar dolayısıyla hem akıllı telefon kullanımı hem de genç insanların bu kadar teknolojiye meraklı oluşları Türkiye'yi çok heyecanlı bir pazar yapıyor. 2015 bizim için çok iyi bir yıl oldu çünkü Türkiye’deki telif hakkı anlaşmalarımızı tamamladık. Gelirimizin ortalama yüzde 70’ ini sanatçı, mesleki kuruluşlara ve yapımcılara verdiğimizi söyleyebilirim, bu da çok yüksek bir oran. Online müzik servislerinin olduğu ülkelerde müzik sektörünün çok geliştiğini görüyoruz. Bundan 10 sene öncesini düşünün, insanların müzik kullanımının ne kadar dağınık olduğunu , ne kadar dinlemek istediğinizi müziğe ulaşmanın zor olduğunu. Korsan inanılmaz yüksekti. Online müzik servisleri bugün, tüm dünyada bunun önüne geçebilecek en iyi model olarak çıktı‘’.

Sektörde Spotify’ın en güçlü rakibi olarak duran Apple‘ın CEO’su Tim Cook, WWDC Konferansı’nda ‘’Müzik dinleme deneyimini en üst seviyeye çıkarmak için kişiselleştirilmiş deneyim sunmaya hazırız’’ açıklamasını yapmıştı. Apple Müzik, servisine ilk kez giren kullanıcılarına müzik tarzını soruyor ve beğenilerine göre bir liste hazırlanıyor. Diğer bir özelliği ise dünyaca ünlü kulaklık firması Beats’in, online radyosu Beats1’i Apple Müzik’e uyumlu hale getirdi. Türkiye için Türk Sanat, Türk Halk Müziği gibi türlere göre sanatçılardan oluşan farklı katagoriler sunuyor.

Deezer, 182 ülkede 30 milyon şarkılık kataloğa erişim imkanı veren bir platform. Kullanıcıların çevrimiçi ve çevrimdışı olarak çeşitli cihazlarda müzik dinlemelerine olanak sağlıyor. Mobil uygulama, masaüstü bilgisayar ve web üzerinden kullanmak mümkün.Fransız merkezli online müzik servisi, 2013 yılında Türkiye pazarına girdi ve Türkçe içeriğini de her geçen gün artırıyor.

Gördüğünüz gibi rekabet artık fiyatta değil, farklılaştırılmış hizmette kendisini göstermeye başladı. Apple Müzik’in pazara girişiyle de Spotify, Deezer gibi şirketler stratejilerini yeniden nasıl tasarlayacaklardır.

Sözün özü teknoloji, insanlığın evrensel dili müzik sektöründe de yeni bir dönemin kapısını açıyor…

Hande Berktan

hberktan@bloomberght.com