Advertisement

Koronavirüs salgını dünya genelinde pek çok ekonomiyi olumsuz etkiledi. Bu etkinin ölçüsü ülkeden ülkeye farklılık gösterirken, salgın kimi sektörler için kriz kimi sektörler için ise fırsat niteliğindeydi. FinTech sektöründe olduğu gibi blockchain tabanlı FinTech endüstrisi de bu dönemde gelişim gösteren sektörler arasında yer aldı.

2028’DE pazar büyüklüğünün 36 milyar doları aşması bekleniyor

Yapılan son araştırmalara göre FinTech blockchain pazarının birleşik yıllık büyüme oranının (CAGR) 2021-2028 yılları arasında yüzde 59,9 olması bekleniyor. 2028 yılına kadar söz konusu pazar büyüklüğünün ise 36,04 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Peki nedir blokchain tabanlı FinTech sektörü? Nerelerde kullanılıyor ve ne gibi potansiyeller barındırıyor?

Blockchain nedir?

Blockchain altyapılı FinTech sektörüne geçmeden önce blockchain’in ne olduğuna kısaca değinmekte ve bu kavramı hatırlamakta fayda var. Blockchain en kısa tabiriyle birbirine zincir halindeki bloklar ile eklemlenmiş, şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağıtık yapıdaki bir veri tabanı sistemidir. Merkeziyetsizleştirilmiş olma prensibi ile hareket edilen blockchain’de peş peşe sıralanan bloklar şifrelenip kırılamaz hale geldiği için güvenilir olmasının yanında bu teknoloji işlemlerde şeffaflık da sağlar. Her ne kadar bugün finans sektörü özelinde ele alacak olsak da esasında sağlıktan sanayiye pek çok sektörde ve hukuktan seçimlere kadar birçok amaç için bu teknolojinin kullanılması hayatımızı kolaylaştırır.

Büyümeyi tetikleyen ve baskılayan unsurlar

Şeffaflığı ve güvenliği artıran, hatayı ve riskleri minimize eden, yönetmeliklere uygun alt yapıyı sağlayan blockchain teknolojisi günümüzde özellikle de dijital bankacılık hizmetlerini iyileştirme noktasında odak noktası haline geldi. Bu teknoloji artık dünya çapında ödeme sistemleri, sigorta, sermaye piyasaları ve ticari bankacılık dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde önemli ölçekte kullanıyor. E-ticaret platformlarına artan talep; daha hızlı, ucuz ve sınır ötesi ödeme sistemlerine artan ihtiyaç ve kripto para tarafında artan hacim blockchain tabanlı FinTech pazarının itici gücünü oluşturuyor. Bununla birlikte, blockchain uygulamaları için dengeli bir düzenleyici çerçevenin olmaması ise şimdilik pazarın potansiyeli üzerinde baskı yaratıyor. Ancak pazarda faaliyet gösteren global ölçekte büyük oyuncular oldukça proaktif davranarak, piyasayı canlı tutmaya odaklanmış durumda. Söz konusu şirketler, yeni müşteri çekme yarışında farklı iş kolları için uygun fiyatlı yeni paketler sunuyor.

Özetle, Kovid-19 salgını sürecinde artan dijitalleşme ve e-ticaret hacimleriyle birlikte günümüzde ödemelerin güvenliği şirketlerin ve bireylerin her zamankinden daha çok üzerinde durduğu bir konu haline geldi. Dolayısıyla gelişmiş ödeme deneyimine yönelik artan talep, artan işlem maliyetlerini düşürme ihtiyacı ve ödeme sistemlerindeki şeffaflık beklentileri göz önünde bulundurulduğunda blockchain altyapısına sahip FinTech pazarının büyüme hızının gelecek yıllarda daha da artacağını söylemek yanlış olmayacaktır.