Advertisement

Baby boomer kuşağından olanlar çok iyi hatırlar, bir zamanlar banka şubesinden içeri girerken neredeyse herkes bir tedirginlik yaşardı, kafalarda acabalar” olurdu. Oysa şimdi hiç kimse ile yüz yüze gelmeden onlarca bankacılık işlemini nereden istersek oradan yapabiliyoruz. Evet yapabiliyoruz ancak hâlâ ülkede finans sistemine dahil olmamış çok önemli bir kitle var. Kimi bankaya gitmenin tedirginliğini yaşıyor, kimi yıllar önce kredi kartı borcunu geciktirdiği için kara listede, kimi “zaten bana kredi vermezler” diyor.

Ancak bu günleri de geride bırakmaya ramak kaldı. Teknoloji, “yıkılmaz denilen kaleleri” birer birer sallıyor, bankalar da bundan nasibini alıyor. Bu saptamadan “bankalar tarih oluyor” sonucunu çıkarmayalım, yepyeni bir finansal dünyanın bizleri beklediğini düşünelim.

Bu dünyanın adı “finansal süpermarket!

2022 yılı itibarıyla uygulanmaya başlanmasını beklediğimiz “dijital bankacılık” ile finansal süpermarketler de hayatımıza girecek. Bildiğiniz üzere dijital banka lisansı almak için 1 milyar TL’lik bir sermayeye ihtiyaç var ki bu kriterin makul olduğu düşünülüyor. Ancak sermaye yapınız bunu karşılamaya yetmiyorsa ya da çok niş bir alanda finansal hizmet vermek istiyorsanız servis bankacılığı en doğru adres…

Servis bankacılığı; en özet haliyle, bankaların finansal verilerini ve sistemlerini üçüncü partilerle paylaşması sonucunda ortaya çıkan hizmetler bütününe deniyor. Bir başka deyişle, finansal teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketler, dijital bankacılık lisansı olmadan bankaların sistemlerini ve bilgilerini kullanarak yeni ürün ve hizmet geliştirebilecek.

Servis bankacılığının getireceği avantajları iki başlık altında incelemek mümkün. Elbette en önemlisi tüketiciler… Tüketiciler daha kişiselleşmiş ürün ve hizmetlere erişecek, paralarını yönetmek, borç almak ve ödeme yapmak için daha fazla seçeneğe sahip olacak. Ayrıca müşterilerin finansal verilerinin doğru analiz edilerek ortaya çıkan sonuçlar ışığında en uygun teklif ve ürünler de ortaya çıkacak. Ürünlere özel geliştirilen arayüzlersayesinde müşteriler, tüm hesaplarına ve finans verilerine tek bir arayüzden ulaşabilecek.

Kayıt dışı ekonomiyi de azaltacak

Tüketicinin bir bankadan alabileceği kredi, döviz alım satımı, Borsa işlemleri, fatura ödemeleri gibi tüm temel finansal hizmetleri geleneksel bankaların herhangi bir nedenle erişemediği daha geniş kitlelere ulaştırılacak ve finansal kapsayıcılık alanında önemli bir gelişme kaydedilecek. Kısaca finans dünyasının enstrümanları artacak, ulaşılması kolaylaşacak, komisyonlar düşecek. Tıpkı bir süpermarkette ürün seçer gibi tüm parasal işlemlerinizi de çok sayıda seçenek içinden size en uygununu bularak halledebileceksiniz. Bu durum hem insanların hayatını kolaylaştıracak hem de kayıt dışı ekonominin azalmasına yardımcı olacak.

Konunun bir de FinTech ayağı var. Finansal teknoloji sektörü açısından değerlendirdiğimizde de önemli bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Dünyadaki örneklerde de dijital bankaların lisans sahibi olmak için gerekli büyüklüğe erişmeden önce servis bankacılığına yoğunlaştığını görüyoruz. Bir kısmı belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra dijital banka lisansı alırken bir kısmı da servis bankacılığında devam etmeyi tercih ediyor.

Bankalar açılıma öncülük edecek

Bu süreçte müşteri ihtiyaçlarını bilen ve müşterisini anlayan, tanıyan FinTech’lerin büyük bir ivme kazanması söz konusu. Ürün portföylerini bu yönde geliştiren şirketler, birer butik banka gibi hizmet verebilecek. Bu da elbette daha çok müşteri ve daha çok gelir anlamına geliyor. FinTech’lerin “her işi yaparım” mantığından uzaklaşarak özel ürünlere, daha niş finansal araçlara yönelmeleri müşteri nezdinde farklılık yaratacak ve tercih edilme nedeni olacaktır. Türkiye FinTech sektörünün bugüne kadar gösterdiği performansa bakarsak yepyeni finansal ürünlerin bizi beklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu dünyanın bir başka tarafı ise elbette bankalar… Dijital bankacılık yasal olarak uygulanmaya başlanmadan önce birçok bankanın servislerin üçüncü partilere açtığını ve çok başarılı iş birliklerine zemin hazırladıklarını görüyoruz. Yeni nesil finans dünyası, bankaların da dönüşümünü sağlayacak. Hem FinTech’lerle iş birliği yaparak var olan müşterilerine daha avantajlı hizmet verebilecekleri gibi “ana işlerine” yani büyük projelere odaklanmalarına yol açacak.