Advertisement

Obama piyasalari geçen hafta rahatlatmıştı. Bu hafta ise Putin  ortalığı gerdi. Ukrayna sınırında Rus askerleri birikmeye başladıkça Avrupa'da ticari ilişkileri, menfaatleri, aktivitleri olan yatırımcılar gerildi. Dow Jones, S&P 500, Nasdaq gerildi. ABD Borsaları Cuma gününü, ve haftayı satışla kapatıp tüm haftalık getirilerini geri verdi.

Finansal sonuçlar, yani bilançolar da karışık gelerek Cuma'yı kırmızıda kapattırmaya destek oldu. Endekslerde ağırlığı yüksek firmalar, mesela Amazon.com, Visa gibi firmalar satışın hızlanmasına sebep oldular. Amazon.com %9.9 düştü. İnternet firması , güçlü bir firma olmasına rağmen, giderlerini artırdığı için, operasyon zararının büyüyen giderlerden kaynaklandığını açıkladı. Apple ve Netflix gibi firmalarla boy ölçüşmeye çalışan Amazon.com depo alımından, süpermarket dağıtım işine, TV kutu satımına kadar her türlü alana el atmak için yatırım üstüne yatırım yapıp karlılığı arka plana atmış.

Visa Inc. ise Dow Jones endeksinde en yüksek fiyatlı hisse olduğu için, %5'lik düşüşü Dow Jones için kabus oldu. Tabi bunda Putin'i de suçlamamız lazım, çünkü Perşembe günü konuşan Putin, Visa ile Mastercard hisselerinin Rusya'da piyasa değerini kaybedeğeceğinden bahsetti, çünkü ABD yaptırımlarının şahıs ve bankalar üzerindeki blokesi en çok bu sirkleteri etkilemiş.

Tüm düşenlere bir gün önce çıkan hisseler de eklenince, tablo karardı. Facebook, Pandora , Ford, Baidu, Whirlpool bir gün önce pozitif performans göstermelerine rağmen Cuma ve haftayı ekside kapattı.

Haftayı Ukrayna krizi ile bitiren borsalar, volatilite ve belirsizliğin üst düzeye çıktığı bir yerden haftaya nasıl başlayacaklar? Öncelikle haftaya ekonomi veri akışı açısından yoğun gireceğiz. Fed'in faiz kararı duyurumundan, tarımdışı istihdama ve imalata kadar birçok sektörden haberler alacağız. Beklentiler, tarımdışı istihdamın 192,000'lerden 210,000'e kadar çıkması. Ortalama çalışma ücretinde değişiklik beklenmiyor. İşsizliğin ise %6.7'den % 6.6'ya düşmesi bekleniyor. Fed, yine faiz oranlarını 0.25'lerde tutarken, tahvil alımı programını da yine 10 milyar dolar düşürecek, ipoteğe dayalı menkul kıymetler alımı 20 milyar dolara, hazine alımı ise 25 milyar dolara düşecek. ISM New York Bölgesi imalatının ve araba satışlarının da yükselmesi bekleniyor.

Tüm bunlar yatırımcı için stabilite ve umut demek olsa da, Ukrayna krizi çözümlenmedikçe hiçbir anlama gelmiyor. G-7 liderleri Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların üzerinde çalıştıklarını ilan ettikçe durum daha da kızışıyor. Yaptırım mı, yatırım mı? Haftaya cevaplanacak en önemli soru ve sorun bu olacak diyorum ve sizlere iyi, bol kazançlı, barış dolu  haftalar diliyorum.