Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de üretimin azaldığını, ham petrol stoklarının düşmeye devam ettiğini ve buna bağlı olarak arz fazlasının azaldığını gösteren verilerin ardından varil başına 49 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 0.8 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de petrol üretimi geçen hafta son üç haftada ikinci kez azalırken, stoklar 6.45 milyon varil ile Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanından üç kat fazla daraldı. Benzin stokları Haziran ayının başından bu yana ilk kez yükseldi ve beklentilerin ters yönünde hareket etti.

Petrol, artmakta olan küresel arzın Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz fazlasını kısmaya yönelik çabalarını etkisiz kılacağı endişeleri ile, bir haftayı aşkın süredir 50 doların altında seyrediyor. ABD'de otomobil kullanımına bağlı olarak talebin arttığı yaz döneminde stoklar azaldı, ancak yine de son beş yılın ortalamasının 90 milyon varil üzerinde kaldı.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Her şey ABD piyasasındaki sıkılaşmayı işaret ediyor görünüyor ve bu durum petrol için pozitif. Ancak bu sıkılaşma oldukça yavaş bir hızda gerçekleşyor," dedi ve "Petrol hafifçe yüksek fiyatlarla birlikte doğru yönde ilerliyor, ancak bu yavaş oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent düşerek Hong Kong saati ile 13:05'te varil başına 49.55 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 38 altındaydı. Fiyatlar Çarşamba günü 39 sent yükselerek 49.56 dolardan kapandı ve son üç seansta ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent yükselerek varil başına 52.71 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 56 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek 52.70 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 3 dolar primli işlem gördü.