Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Libya'da önemli terminallerden birinden petrol ihracatının kesilmesi ve Suudi Arabistan Petrol Bakanı'nın OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarını gelecek yıl piyasaya zarar vermeden azaltabileceğini kaydetmesinin ardından kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 3 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Libya'da Mellitah terminalinden petrol yüklemelerinde, protestoların El-Feel sahasındaki petrol üretiminde aksaklıklar yaratmasının ardından değişiklik yapılacak. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al-Falih, küresel üretim kısıntılarının piyasayı rahatsız etmeyecek bir şekilde azaltılacağını kaydetti. Ancak halen, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının üst üste beş haftadır artarak Nisan 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, ABD'deki üretim arz kısıntıları için bir tehdit olmaya devam ediyor.

Petrol bu yıl, ABD stoklarındaki düşüş ve artan talebin yatırımcıları Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) tarafından yürütülen üretim kısıntılarının işlemekte olduğuna inanmaya yöneltmeleri ile birlikte, üst üste iki yıl arttıktan sonra yüzde 5 daha değer kazandı. Al-Falih, Yeni Delhi'de Cumartesi günü yaptığı açıklamada, üretim kısıntılarına katılan ülkelerin petrolün denge kazanmasını neyin sağlayacağı üzerinde çalıştıklarını ve bunun analiz edilmesinin ardından sonraki adımların ne olacağını duyuracaklarını sözlerine ekledi.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Yatırımcılar, petrol piyasalarında bir ralli için potansiyel bir sebep aramak amacıyla muhtemelen Libya'ya bakacak," dedi ve "Küresel petrol temel göstergeleri, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısı anlaşmasına varmalarından bu yana iyileşiyor ve talep hikayesi halen fiyatları destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent yükselerek Singapur saati ile 10:08'de varil başına 63.63 dolara çıktı. Fiyatlar Cuma günü 78 sent ya da yüzde 1.2 değer kazanarak 63.55 dolar ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 29 altındaydı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 2 sent düşerek varil başına 67.29 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü 92 sent ya da yüzde 1.4 yükselerek 67.31 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 3.67 dolar primli işlem gördü.