Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Liderlerin onayına sunulan karar taslağında, "Libya lideri Albay Kaddafi'nin derhal iktidarı bırakması" talep edildi.

Taslak zirve kararlarında "Libya'nın hızla, düzenli şekilde demokrasiye geçişi başlatması" istenerek, AB'nin anayasal devlet ve hukukun üstünlüğünün inşasına yardım için Libya makamlarıyla işbirliğine girmeye hazır olduğu belirtildi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, zirveye girişinde açıklamada "Libya'yı terk etmesi konusunda Kaddafi'ye baskı yapacaklarını" söyledi.

Zirve öncesinde AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'a ortak mektup gönderen Fransa ve İngiltere, Kaddafi rejiminin uçak ve helikopterleri de kullanarak kendi halkına saldırmaya devam ettiğini ve meşruiyetini bütünüyle kaybettiğini vurgulamışlardı. Bunun üzerine Van Rompuy bir açıklama yayımlayarak Kaddafi'ye, "daha fazla gecikmeden iktidarı bırakması" çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan diğer AB üyelerini beklemeden Libya'da muhalefeti ülkenin meşru temsilcisi olarak tanıyan Fransa tepki çekiyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "İsveç rejimleri değil devletleri tanır. Diğer AB üyelerinini çoğu da böyle. Fransa'nın ne yaptığı biraz belirsiz" yorumunda bulundu.

Bildt twitter'daki mesajında, "Stockholm'daki Libya Büyükelçiliğinin artık herhangi birşeyi temsil etmediğini" belirtti.