Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizi ve harcamalardaki kesintileri eleştiren öğrenci eylemleri, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin son programlı konuşmasında da renkli sahnelere konu oldu. Öğrencilerin protestoları ve yuhlama sesleri arasında konuşma düzenleyen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, son konuşmasında Euro Bölgesi'nde ortak bir Maliye Bakanlığı kurulması çağrısı yaptı.   

8 yıllık döneminin sonuna yaklaşırken, krizin hâlâ devam ettiğinin altını çizen Trichet, 17 ülkeyi kapsayan blokun ekonomi yönetimini geliştirmek ve daha güçlü hâle getirmek için ortak bir maliye bakanlığı fikrinin daha da önem kazandığını savundu.

Berlin'deki Humboldt Üniversitesi'nin konferans salonunda düzenlenen konuşmada, bir kadının yüksek sesle protesto etmeye başlamasıyla Trichet konuşmasını yarıda kesmek durumunda kaldı. Trichet'nin 31 Ekim'de görevini devretmesinin öncesinde yaptığı son programlı konuşması da böylece öğrenciler üzerinde "bankalara daha fazla para yok", "borç zulmüne hayır" yazılı pankartlarla ortaya çıktığı bir protestoya dönüştü.

Hükümetleri harcamalarda sert kesintilere gitmek durumunda bırakarak, ekonomik görünümü düşüren borç krizi, Avrupalı liderlerin üzerindeki baskıyı artırıyor. Euro Bölgesi liderleri, bölgedeki krize bir çözüm bulmaya çabalıyor.

Krizin merkez Yunanistan'da hükümetin agresif harcama kesintileri, ülkede sosyal kaosun oluşmasına sebep oluyor.

Protestoların ana katılımcıları olan öğrenciler, işsizlik oranlarından da şikayetçi. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı yüzde 10'larda seyrediyor.