Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'da 20 Ekim'deki seçimlerde favori aday olarak gösterilen Mariano Rajoy'un temizleme sözü verdiği 176 milyar euroluk kötü gayrimenkul varlıkları, İspanyol bankalarında daha fazla zarara yol açabilir.

Rajoy tarafından kurulacağı tahmin edilen İspanya'nın yeni hükümetinde maliye bakanlığı görevini üstlenmesi beklenilen Luis de Guindos, "ödemeler bilançosunda, bu varlıkların değerlemesinden kaynaklanan tüm şüphelerin giderilmesi gerekiyor" dedi. De Guindos, banka hesaplarına, değeri düşen emlaklar konusunda daha sıkı kurallar getirilmesi fikrini desteklediğini de belirtti.

Yatırımcıların Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA)'nın 18 aylık teminatsız tahvilleri için istediği faiz ile 2 yıllık Alman tahvilleri için istedikleri faiz arasındaki fark 469 puanı buluyor. Bu rakam 28 Ekim'de, İspanya'nın en büyük 2. bankası BBVA'nın 750 milyon euroluk tahvil satışı gerçekleştirdiği esnada 341 baz puan seviyesindeydi. Dünkü tahvil ihalesinde 18 aylık İspanyol hazine tahvillerinin faizi yüzde 3.801'den yüzde 5.159'a yükseldi.

İspanyol Halk Partisi'nin eski ekonomistlerinden Alberto Recarte, Bankaların kredi verme isteksizliğinin ekonomik büyümeyi tehdit ettiğinin ve hükümetin finans kaynaklarına duyulan güveni düşürdüğünün altını çizdi. 10 yıllık İspanyol tahvillerinin faizi dün yüzde 6.3'ü aştı. Bu rakam geçtiğimiz sene bu zamanlarda yüzde 5.4'lerdeydi.

İspanyol bankalarının 2008'den bu yana satılmayan arazi, apartman ve fabirkalarda kaynaklanan zararlarını karşılayabilmek için 105 milyar euroluk birikimi bulunuyor.

İspanya'nın bankacılık sisteminin "temizlenmesi ve yeniden yapılandırılması", Rajoy'un listesinde ilk sırada bulunuyor.