Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Reserve (Fed) yetkilileri, borçlanma maliyetlerini azaltmak ve işsizliği düşürmek için ilave adımlar atmadan önce, merkez bankasının ekonominin daha da kötüleştiğini görmeyi bekleyip beklememesi konusunda farklı düşünüyorlar.

San Francisco Fed Başkanı John Williams, Scottsdale, Arizona'da dün yaptığı değerlendirmede, "sürekli yüksek seyreden işsizliği" azaltmak için daha fazla adım atmanın gerekebileceğini söyledi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise, merkez bankasının politikasının "uygun bir şekilde ölçülü" olduğunu ve yalnızca ekonomi kötüleşirse politikanın gevşetilmesi gerektiğini belirtti.

Bu fikir ayrılıkları, 2 Kasım'daki açıklamasında ilave teşviklerin "masada kalmaya devam ettiğini" söyleyen Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, üçüncü tur parasal genişleme dahil teşvik tedbirlerine politika yapıcılar arasında geniş tabanlı destek bulmada güçlüklerle karşılaşabileceğini işaret ediyor.

Fed'in bir yıl önceki ikinci tur parasal genişleme programını destekleyen, 50 yaşındaki Bullard, dün St. Louis'te yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, "Daha fazla gevşeme için ekonominin mevcut durumundan daha da sendelemesi gerekiyor" dedi ve "Zaten çok gevşek bir politikaya sahibiz. Bu durum, sık sık bu konudaki tartışmalarda gözardı ediliyor. Uygun bir biçimde ayarlı bir durum içindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bullard ve Williams'ın bu yıl Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC)  toplantılarında oy hakkı yok. Bullard'ın bir sonraki oy hakkı 2012 yılında gelecek. MArt ayında Fed'in San Francisco branşının başına geçen Williams ise ilk oy hakkına Ocak 2012'de kavuşacak.

2 Kasım'daki FOMC toplantısında ilave gevşemeden kaçınılma kararı aleyhine oy kullanan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, dün yaptığı açıklamada, Fed'in hedeflerinin oldukça üzerindeki yüzde 9'luk işsizlik oranını düşürmek için "artan miktarda politika gevşemesi" çağrısında bulundu.