Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen ekonomist Mario Monti, yeni kabineyi açıkladı.

Mario Monti, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'ye gelerek, Cumhurbaşkanı Napolitano ile iki saati aşkın süren bir görüşme yaptı.

Görüşmede ikilinin yeni kabine listesine son şeklini verdikleri belirtildi. Napolitano'nun yeni bakanlar kurulu listesini onaylamasının ardından basının karşısına çıkan Monti, hükümetine dair beklentilerini ve kabinesini açıkladı.

Monti konuşmasına, iki gün boyunca siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ile yaptığı görüşmelerde, sosyal kurumların gösterdiği ilgiye, katkıya ve Cumhurbaşkanı Napolitano'ya teşekkür ederek başladı.

"Umarım hükümetim ülkeye katkıda bulunur" diyen 68 yaşındaki başbakan ve ekonomi bakanı, kabinesinde politikacılara da yer vermek istemesine karşın kabinede politikacı olmamasına ilişkin soruya "Böyle daha iyi" yanıtını verdi.

Avrupalı partnerlerinden de cesaretlendirici mesajlar aldığını aktaran Monti, hükümet programının yarın Cumhuriyet Senatosu gündemine geleceğini söyledi.

Bu arada, Monti'nin kabinesine ilişkin ilk tepki Demokrat Parti'den (PD) geldi. PD, listeyi tatmin edici bulduğunu duyurdu.

Monti ve kabinesinin bu akşam Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yemin etmesi, hafta sonuna kadar da hem Cumhuriyet Senatosu'ndan hem de Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu alması bekleniyor.

İtalya'da yeni hükümet şu isimlerden oluşuyor:

"Başbakan, Ekonomi ve Maliye Bakanı: Mario Monti, Başbakan Yardımcısı: Antonio Catricala, Altyapı, Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı: Corrado Passero, Savunma Bakanı: Giampaolo Di Paola, İçişleri Bakanı: Anna Maria Cancellieri, Adalet Bakanı: Paola Severino, Dışişleri Bakanı: Giulio Terzi di Sant'agata, Çalışma Bakanı: Elsa Fornero, Eğitim Bakanı: Francesco Profumo, Kültür Bakanı: Lorenzo Ornaghi, Sağlık Bakanı: Renato Balduzzi, Tarım Politikaları ve Orman Bakanı: Mario Catania, Çevre Bakanı: Corrado Clini, Avrupa İşleri Bakanı: Enzo Moavero Milanesi, Turizm ve Spor Bakanı: Piero Gnudi, Bölgesel Uyum Bakanı: Fabrizio Barca, Parlamento İşleri Bakanı: Piero Giarda, Uluslararası İşbirliği Bakanı: Andrea Riccardi."