Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişeleri artırması ve JP Morgan Chase&Co.'nun 2 milyar dolarlık işlem zararının bankaları aşağı çekmesiyle New York Borsası 2. haftasında da düştü. Dow Jones Endeksi 2012'nin en büyük kaybını verdi.

Standard&Poor's 500 Endeksi'ndeki finansal ve teknoloji şirketleri, JP Morgan'ın yüzde 11 değer kaybetmesi ve Cisco Systems Inc.'in de beklentinin altında kar tahmini yapmasıyla bu hafta yüzde 1.7'nin üzerinde geriledi. Zayıf kazanç tahminleri, Macy's Inc.'e yüzde 7.6 ve Fossil Inc.'e de yüzde 39 değer kaybettirdi. Walt Disney Co., son filminin gişede 200.3 milyon dolar ile rekor kazanç sağlaması üzerine yüzde 6.1 primlendi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.2 kayıpla 1,353.39 puan ile son 2 ayın en düşük seviyesine işaret etti. Endeks son 2 haftada yüzde 3.6 gerileyerek 2012'deki kazançlarını yüzde  7.6'ya azalttı. Dow Jones Endeksi de yüzde 1.7 düşüşle 12,820.60 puandan işlem gördü.

Avrupa'nın büyük bir faktör olduğunu belirten USAA Investment'ın portföy yöneticisi Bernie Williams, insanların daha endişeli olduğunu, ancak ABD'nin yine de durumu iyi idare ettiğini söyledi.

Küresel hisse senetleri bu hafta Yunanistan'daki sol partilerin hükümet kurmakta zorlanmasından ötürü değer kaybetti. Hükümet krizi Yunanistan'ın 2 kurtarma paketinin şartlarını yerine getirme yeteneğine ve ülkenin eurodan çıkabileceğine ilişkin endişeleri yeniden gündeme getirdi. Fransa'da da geçtiğimiz hafta cumhurbaşkanlık seçimlerinde Nicolas Sarkozy'yi mat eden François Hollanda kemer sıkma önlemlerini azaltmayı vaad etti. Avrupa'daki çalkantılar, ABD'den gelen olumlu işsizlik maaşı başvuruları ve Tüketici Güveni verilerini gölgede bıraktı.