Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse sentleri, Yunanistan'ın eurodan çıkacağı endişeleri ve Çin'in zorunlu karşılıkları düşürmesinin ekonomik yavaşlamayı durdurmaya yetmeyeceği beklentisi ile son dört ayın en düşük seviyesine indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 düşerek, Londra saati ile 10:38'de 959.12 puana indi ve 17 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Rusya'nın en büyük bankası OAO Sberbank'ın yüzde 2 düşmesi ile birlikte, bankalardaki satışlar, gelişen piyasa hisse sentlerindeki düşüşlere öncülük etti. Dünyanın en büyük doğalgaz ihracatçısı OAO Gazprom, petrol fiyatlarının New York'ta Aralık ayından bu yana ilk kez varil başına 94 doların altına düşmesinin ardından yüzde 2.6 değer kaybetti.

Yunanistan'da siyasi kilitlenme, Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'in bir birlik hükümeti kurulmasına yönelik öncülüğünün başarısızlığa uğrmasının ardından seçimlerden sonraki ikinci hafta da sürecek gibi görünüyor. Çin Merkez Bankası, 12 Mayıs'ta yaptığı duyuru ile, kredileri desteklemek amacıyla bankalara para sağlamak için, bankalara uyguladığı zorunlu karşılık faizini, Kasım ayından bu yana üçüncü kez düşürdü. Çin'de zorunlu karşılıklar 18 Mayıs'tan geçerli olmak üzere 50 baz puan düşürüldü.

Societe Generale SA'nın Londra ofisinden gelişen piyasalar stratejis müdürü Benoit Anne, "Küresel gelişen piyasalar için görünüm, Avrupa'daki olumsuz seyir ile birlikte, zor olmaya devam ediyor" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi geçen hafta, sekizinci kez üst üste değer kaybetti ve 2008'den bu yana en uzun süreli gerilemesini yaşadı. Endeks 2 Mart'taki zirvesinden yüzde 11 geriledi.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.5 geriledi ve düşüşünü sekizinci güne taşıyarak 26 Mart'tan bu yana en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirdi. Citigroup Inc. ve JPMorgan Chase & Co. finans kuruluşları Çin için büyüme tahminlerini düşürdüler.