Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brüksel'de bu ay üçüncü kez bir araya gelen Avrupalı maliye bakanları Yunanistan konusunda anlaşma sağladı. Eurogrup liderleri ülkeye kurtarma kredisini geri ödemesi için daha fazla zaman verirken, ülkenin kurtarma kredisi  faizlerini de aşağı çekti. Ancak bakanlar ülkeyi uzun vadede ayakta tutmak için gerekebilecek yeni bir kurtarma paketine ilişkin çağrıları şimdilik geri çevirdi

Son 2 haftada Yunanistan'ın ana gündem maddesini oluşturduğu toplantıların 4.'sünde bakanlar, şüpheci Uluslararası Para Fonu'nu Avrupa'nın Yunanistan'ı yeniden hayata döndürebilecek bir formülleri olduğuna ikna etmeyi başardı. Eurogrup anlaşmasının yanısıra Yunanistan'ın Aralık'ta 34.4 milyar euroluk kurtarma kredisi taksidini alabilmesinin de yolu açıldı.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, 13 saat süren toplantının ardından "Bugün üzerinde anlaşılan tüm girişimler, Yunanistan'ın kamu borcunu sürdürülebilir bir seviyeye çekecek" ifadelerini kullanarak, anlaşmanın zor sağlandığını söyledi.

Yunanistan'ın borç krizi konusunda 3 yıldır devam eden yalancı başlangıçların ardından,  bir yandan Kıbrıs'ın kurtarma paketini tamamlamaya ve İspanya'nın olası kurtarma başvurusuna hazırlanan Almanya'nın liderliğindeki kreditör ülkeler, borç krizindeki Yunanistan için son çözüm planlarını ortaya koydu.

Ülkenin borçlarında saç traşını görüşmediklerini belirten Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, anlaşmanın bir yandan tahvil geri alımıyla ülkenin 2020'ye kadar borç yükünün azaltmasını, diğer yandan da finansman açıklarının kapatılması ve geçici önlemlerle tahvillerin geri alınması hamlelerinin fonlanmasını hedeflediğini ifade etti.