Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of America Merrill Lynch'e göre Japonya Merkez Bankası önümüzdeki yıl para basma konusunda ABD Merkez Bankası Fed'i sollayarak, yeni dolar karşısında 90 seviyelerine gönderebilir.

Dünyanın en büyük ve 3. büyük ekonomilerinin para tabanlarını ve dolar-yen paritesini gösteren tablolar, ABD'nin Kasım'da 2.64 trilyon dolar ile Japonya'nın 124ç4 trilyon yenlik (1.44 trilyon dolar) para tabanına işaret ederken, değişimdeki hızın geçtiğimiz yılda BOH'un tahvil alımlarını artırmasıyla farklılaştığına işaret ediyor. Shinzo Abe'nin bu hafta resmi olarak başbakanlığının onaylanmasının öncesinde sınırsız parasal teşvik çağrısında bulunmasının ardından Japonya Merkez
Bankası 20 Aralık'ta varlık alım programını 10 trilyon yen genişleterek 76 trilyon yene çıkardı.

Fed'in parasal genişleme hızına göre, BOJ'un ödemeler dengesi tablosundaki 10 trilyon yenlik artış yapmasının para birimini yaklaşık 2 yen zayıflatmasının gerektiğini belirten Bank of America'nın baş Japon tahvilleri stratejisti Shogo fujita, "Eğer BOJ 20 trilyon yenlik genişleme yaparsa, Dolar/Yen paritesi 90 yen seviyesini görebilir" dedi. Fujita, Japonya'nın hükümet ve kurumsal tahvil alım programının 2013'te Fed'i sollayacağını öngördü.

BOJ 21-22 Ocak'ta bir daha buluşacak ve bankanın başkanı Masaaki Shirakawa Nisan'da görevinden ayrılacak. Liberal Demokrat Parti'nin seçimlerde ezici zafer kazanmasının ardından Abe 26 Aralık'ta resmen Japonya'nın başbakanı oldu. Abe, deflasyondaki ekonomide büyümeyi desteklemek ve yeni zayıflatmak için merkez bankasına sınırsız likidite çağrısında bulundu.

Yen, dolar karşısında 86.64 düzeyinden 3 Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesini kaydetmesinin ardından bugün Tokyo saati ile 9.22'de yüzde 0.4 aşağıda 86.46'dan işlem gördü. Japon yeni bu yıl yüzde 15 değer kaybederek Bloomberg Korrelasyon-Ağırlıklı Endeksleri'ndeki 10 gelişmiş ülke para birimi arasında en çok kaybeden para oldu.

Fed Açık Piyasa Komitesi 12 Aralık'ta aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımlarına ek olarak her ay 45 milyar dolar Hazine tahvili alacağını açıkladı.