Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de geçtiğimiz ay ihracat beklenenin neredeyse 3 katı gelirken, kapsamlı kredi göstergesi yüzde 28 artış kaydetti ve ülkenin yeni liderlerinin 7 çeyrek devam eden yavaşlamanın ardından ekonomik büyümedeki toparlanmayı sürdürmelerine yardımcı oldu.

Çin'de ihracat Kasım'daki yüzde 2.9 artışının ardından Aralık'ta yüzde 14.1 yükseldi ve Bloomberg'in yüzde 5 beklentisinin oldukça üzerinde geldi. Önceki ay değişiklik göstermeyen ithalat ise yüzde 6 büyüdü. Çin'in dış ticaret fazlası yıllık bazda neredeyse 2 katına çıkarak 31.6 milyar dolar oldu.

Ticaret rakamlarındaki sıçrama, Mart'ta başbakanlık görevine başlayacak olan Li Keqiang gibi büyümeyi sürdürmek için ekonomiyi yatırımlardan yerel tüketime kaydırmaya çalışan politika yapıcılara zaman kazandırabilir. Avrupa'daki borç krizinin Çin ürünlerine talepleri azaltmasıyla 2012'de 13 yılın en düşüğüne gerildiği tahmin edilen ihracat, yeniden büyümeye geçebilir.

Dünya ekonomisinin ilerlemeye başlamasıyla Çin'in ihracatının toparlanacağını söyleyen Bocom International Holdings Co.'nun Pekin'deki ekonomistlerinden Li Miaxian, ABD'deki mali görüşmelerdeki ilerleme ve Avrupa'daki borç krizinin gevşemesine atıfta bulunarak, Çin'in ihracatı için 2013'te yüzde 10 artış öngördü.