Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Japonya'nın teşvik artıracağı beklentisinden beslenen altın bir ayın yükseğine çıkmasının ardından hafif yukarı yönlü yatay seyir izliyor. Gümüş, yaklaşık 18 Aralık tarihinden beri en yüksek seviyeden alıcı bulurken bir yılın en uzun rallisine hazırlanıyor.   

Spot altının onsu yüzde 0.3 kadar artışla Londra'da yerel saatle 12.12'de 1,688.67 dolardan alıcı buldu. Altın fiyatları 17 Ocak tarihinde dört haftanın yükseği olan 1,696.28 dolara çıktı ve geçtiğimiz hafta yüzde 1.3 artış gösterdi. New York Comex'teki Şubat vadeli altının onsu yüzde 0.1 artışla 1,688.90 dolardan işlem gördü. Altın küresel çapta teşviğe gidilmesi ile 2012 yılında üst üste 12. yıl kazanç sağlamış oldu.

Avrupalı maliye bakanları bugün Brüksel'de yılın ilk görüşmesinin gerçekleştirmek üzere toplanırken Japonya Merkez Bankası ise politikasını belirleyeceği iki günlük toplantısını başlatıyor. Ülkenin para birimi, dolar karşısında 2010 Haziran ayından beri en düşük seviyeye geriledi. Bu gerileyişte Başbakan Shinzo Abe'nin Merkez Bankası'na ülke ekonomisini resesyondan kurtarmak adına daha fazla teşviğe gidilmesi konusunda baskı uyguladığı spekülasyonu etkili oldu. Hindistan bugün altın ithalat vergisini artırdı.

Hindistan merkezli AnandRathi Commodities Ltd analistleri bugün yayımladıkalrı raporda "Japonya Merkez Bankası taze teşvik açıklaması altın için pozitif etki yaratacaktır. ABD'den gelecek ekonomik ajanda bu hafta hafif. Külçe altın dar bir bantta sınırlı seyir izleyebilir." yorumunda bulundu.