Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Milyarder yatırımcılar George Soros ve Louis Moore Bacon, altın vadelilerinin son 8 yılın en sert düşüşünü kaydetmesiyle altın destekli ETP'lerdeki hisselerini azalttı.

ABD Sermaye Piyasaları Komisyonu'na gönderilen açıklamaya göre, soros Fund Management LLC, altınla desteklenen en büyük fon olan SPDR Gold Trust'taki yatırımlarını yüzde 55 azaltarak 31 Aralık itibariyle 600,000 hisseye düşürdü. Bacon'ın Moore Capital Management LP'si ise SPDR fonundaki tüm hisselerini satarken, Sprott Physical Gold Trust'taki varlıklarını da azalttı. SPDR'nin en büyük yatırımcısı olan Paulson&Co., SPDR'deki varlıklarında değişikliğe gitmedi ve 21.8 milyon hissesini korudu.

Ekonomik büyümedeki iyileşmenin altının, sığınılacak varlık olarak taleplerini azaltması üzerine altın fiyatları dördüncü çeyrekte yüzde 5.5 gerileyerek 30 Haziran 2004'de sonlanan 3 aylık dönemden bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Küresel ETP varlıkları 20 Aralık'ta zirveye ulaşmalarından bu yana yüzde 0.9 değer kaybetti. UBS AG dün ekonomik iyimserliğin, aralarında külçe altının da yer aldığı defansif varlıkların cazibesini azalttığını söyleyerek, 1 aylık altın fiyatı hedefini yüzde 6.8 düşürdü.

George Soroso'un varlıklarını azaltmasının piyasanın bir miktar cesaretini kırabileceğine dikkat çeken Australia&New Zealand Banking Group Ltd.'ın kıdemli emtia stratejistlerinden Nick Trevethan, piyasanın Paulson'ı da izlemeye alabileceğini belirtti.

Nisan teslimatlı altının onsu Comex Borsasında yüzde 0.3 değer kaybederek 1,630.10 dolara gerileyerek 4 Ocak'tan bu yana en düşük düzeyine gerilerken, Londra saati ile 5:23 itibariyle Londra'da 1,632.80 dolardan işlem gördü. 2012'de 12. kazançlı yılını kaydeden altın fiyatı bu yıl yüzde 2.6 aşağıda seyrediyor.