Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(21:15'te yenilendi)

Altın fiyatları merkez bankalarının teşvik önlemlerine devam edecekleri söylentileriyle New York işlemlerinde 1 haftanın en büyük kazancına doğru ilerledi. Gümüş de tırmanış gösterdi.

Fed başkan yardımcısı Janet Yellen dün yaptığı bir açıklamada merkez bankasının aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam etmesi gerektiğini dile getirirken, Japon Merkez Bankası başkanlığına önerilen Haruhiko Kuroda 15 yıllık deflasyonu sonlandırmak için ne gerekiyorsa yapacağını belirtti. Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları 7 Mart'ta toplanmayı planlarken, geçtiğimiz hafta açıklanan veriler bölgede imalat aktivitesinin yavaşladığını ve işsizliğin rekor seviyeye yükseldiğini gösterdi.

Toronto merkezli TD Securities emtia strateji direktörü Bart Melek, "Yellen'in açıklamaları ve Japonya'da teşvik yanlısı söylemler altını destekliyor" ifadelerini kullandı.

Nisan vadeli altının fiyatı New York saatiyle 10:25'te yüzde 0.5 yükseldi ve 1,580 dolar oldu. Vadeli kontratların işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 100 günlük ortalamanın yüzde 33 altında gerçekleşti. Spot altın ise Londra'da yüzde 0.6'lık tırmanışla 1,583.25 dolar oldu.

Külçe altın ABD ve Çin tarafından ekonomileri desteklemek için vaatler verilmesinin ardından geçtiğimiz yıl yüzde 12'lik bir ralli gerçekleştirmişti. Sarı metal bu yıl şu ana kadar yüzde 5.7'lik kayıp yaşarken Şubat ayında da üst üste 5. ay düşmüş oldu. Mayıs vadeli gümüşün onsu ise yüzde 1.7 yükseldi ve 28.97 dolardan işlem gördü.

(21:15'te yenilendi)