Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Güney Kıbrıs'ta bankaların dün yeniden açılmasının Avrupa borç krizinin derinleşeceği endişesini azaltması ve bunun sonucu altına gelen "refah koruma" alımlarının azalması sonucu fazla bir değişiklik göstermedi. Ancak altın, bu yılın ilk çeyreğindeki düşüşü ile birlikte, iki çeyrek üst üste kayıp yaşayarak, 2001 yılından bu yana en kötü performansını göstermeye hazırlanıyor.

Spot altın, dünkü seviyesi olan ons başına 1,596.83 dolardan, bugün Seul saati ile 14:31'de ons başına 1,596.83 dolara geldi. Fiyatlar, 2012 yılının son çeyreğinde yüzde 5.5 düştükten sonra, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.7 geriledi. Böylelikle altın, 2001 yılından bu yana ilk kez iki çeyrek üst üste düşüş göstermiş olacak. Spot altın Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 0.5 düşerek gram başına 319.60 yuana (51.47 dolar) indi.

Euro, Güney Kıbrıs'ta 16 Mart'tan bu yana kapalı olan bankaların, sermaye kontrolleri getiren yeni kurallarla birlikte dün yeniden açılmasının ardından değer kazandı. Altın, 12 yıl üst üste yükseldikten sonra bu yıl, Fed'in teşvikleri daraltacağı spekülasyonu ile düştü.

Barclays Plc değerli metaller analisti Suki Cooper, "Ekonomistlerimiz, yayılma riskinin sınırlı olduğuna inanıyor. Bu nedenle, altının tekrar eski parıltısına kavuşmasına yetecek kadar riskten kaçış görülmüyor" dedi.

Güney Kıbrıs bu hafta, ikinci büyük bankasını tasfiye etmesi ve 100,000 euronun üzerindeki sigortasız banka hesaplarına vergi uygulanmasının ardından 10 milyar euroluk kurtarma paketini almaya hak kazandı. Bu anlaşma, Euro Bölgesi maliye bakanlarının tüm banka hesaplarına vergi konulması talebi yerine yapıldı. 17 ülkenin ortak para birimi dolar karşısında bugün erken saatlerde yüzde 0.2 kadar yükseldikten sonra 1.2825 dolara geldi.

Exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2,449.84 tona düştü ve Aralık ayındaki rekor seviyesinden yaklaşık yüzde 7 geriledi.

Spot gümüş yüzde 0.4 yükselerek ons başına 28.4613 dolara çıktı ve çeyrek dönem zararını bir miktar daralttı. Spot platin fazla değişmeyerek ons başına 1,571.50 dolarda kalırken, palladyum ons başına 772 dolardaydı. Palladyum üst üste üçüncü çeyreği kazançla geçmeye yöneldi.