Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Templeton Gelişen Piyasalar Grubu'nun CEO'su ve ünlü yatırımcı Mark Mobius, Euro Bölgesi'nin devam eden sorunlarının tek çözümünün "temerrüt" olduğunu savundu.

Mobius, "Günün sonunda yapmak zorunda olduğunuz tek şey temerrüt. Temerrüt daha uzun vadeli olacak. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse, ödemeler yaydırılacak ve ekonomiler toparlandıkça borçlarını da kademeli olarak ödeyebilir hâle gelecekler" dedi.

Euronun devalüasyonunun ülkelerin borçlarını ödemesini kolaylaştıracağını belirten Mobius, euronun değer kaybettiğini ancak henüz devalüe edilmediğini söyledi.

Euronun şu ankinden daha zayıf bir değere sahip olmasının gerektiğini ve insanların hâlâ euro alıyor olmasının "Harika" bir şey olduğunu kaydeden ünlü yatırımcı, yine de euro için devalüasyon öngörüyor.

Mobius, euronun özellikle gelişen piyasa paraları karşısında değer kaybedeceğini, bu sayede ülkelerin borçlarını geri ödeyebileceğini iddia etti.

Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketinin banka mevduatlarının vergilendirilmesini öngören ilk hâlini "çılgınca bir karar" olarak niteleyen Mobius, "Bu çok ama çok  kötü bir karardı; neyse ki düzeltildi" dedi.