Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Altın New York'ta, Fed'in bu hafta yapacağı iki günlük politika toplantısı öncesi, yatırımcıların varlık alım programının daraltılacağı beklentilerine ağırlık vermesi ile birlikte, değer kaybetti.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), iki gün sürecek politka toplantısı yarın başlayacak. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, geçen ay yaptığı açıklamada, ekonomiyi desteklemek için merkez bankasının her ay yaptığı 85 milyar dolar tutarındaki Hazine tahvili ve mortgage destekli menkul kıymet alımının, ekonominin sürekli bir şekilde iyileşmesi ile birlikte daraltılabileceğini kaydetti. ABD para biriminin altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi geçen hafta Şubat ayıdnan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra bugün fazla bir değişiklik göstermedi.

Londra'da Mitsubishi Corp. International (Europe) Plc değerli metaller stratejisti Jonathan Butler, "Fed'in aylık FOMC toplantısı, parasal genişlemenin daraltılabileceğine ilişkin işaretler gelebileceğinden dolayı, yakından izlenecek," dedi ve "Bu, altın ve diğer değerli metaller için aşağı yönlü bir faktör" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşerek, yerel saat ile 07:50'de, ons başına 1,383.70 dolara indi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 60 altındaydı. Spot altın Londra'da yüzde 0.4 düşerek, ons başına 1,384.60 dolara geriledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 14 Haziran'da 1.1 ton düşerek 2,116.834 tona indi ve Mart 2011'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Varlıklar son 18 hafta boyunca azaldı ve bu ürünlerin işleme açıldığı 2003 yılından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşadı.

Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve Fed'in metalin 12 yıl süren yükselişine destek olan parasal gevşeme teşviklerini azaltacağı endişeleri ile, Nisan ayında ayı piyasasına girdi ve bu yıl yüzde 17 değer kaybetti. Yarın toplanacak olan Fed, ekonomiyi desteklemek ve işsizliği düşürebilmek için, her ay 85 milyar dolarlık Hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymet alımı yapıyor. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., altın fiyatlarındaki hızlı düşüşten dolayı, varlıklarından 6 milyar Avustralya doları (5.8 milyar dolar) zarar yazacağını açıkladı.

Çin'in en büyük devlete ait yatırım şirketlerinden birinin bir birimi olan Everbright Futures Co.'nun makroekonomik stratejisti Sun Yonggang, "Piyasa, yatırımcıların politika yapıcılarından teşvikler konusunda işaretler araması ile birlikte, Fed toplantısı öncesi muhtemelen büyük bir hareket yapmayacak," dedi.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek ons başına 1,388.50 dolarda kaldı. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun verilerine göre, hedge fonlar ve diğer büyük spekülatörler, 11 Haziran itibariyle, altında net long pozisyonlarını yüzde 4.1 düşürerek 54,779 kontrata indirdi.

Temmuz vadeli gümüş, New York'ta, yüzde 0.9 düşerek ons başına 21.755 dolara indi. Temmuz vadeli platin fazla değişmeyerek ons başına 1,447.40 dolarda kalırken, Eylül teslimatı palladyum yüzde 0.4 düşüşle ons başına 729 dolarda kaldı.

(15:40'ta güncellendi)