Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te Hilton Otel'de gerçekleşen 125. IOC toplantısında, 2020 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'nı düzenleyecek kentin belirleneceği oylamada ikinci turun ardından, evsahibi kent Tokyo olarak açıklandı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) verdiği bilgiye göre, finalde Tokyo 96 oyun 60'ını alarak 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na evsahipliği yapma hakkı kazandı. İstanbul ise 36 oyda kaldı.

İlk tur oylamasında ise Tokyo'nun, 94 oyun 42'sini alarak finale kaldığı bildirildi. İlk tur oylamasında Madrid ile İstanbul 26'şar oy almış ve bu iki şehir arasında yeni bir oylama daha yapılmıştı. Finale kalacak son aday şehrin belirleneceği iki aday arasındaki oylamada ise İstanbul'un 49, Madrid'in ise 45 oy aldığı kaydedildi.

Tokyo, 2 olimpiyat düzenlenen 4 kentten biri olacak

Olimpiyatlara ilk kez 1940 yılında talip olan ve evsahipliğini kazanan Tokyo, 2. Dünya Savaşı nedeniyle bu oyunları düzenleme fırsatını bulamadı. Daha sonra 1960 Olimpiyatları için aday olan Tokyo, bu olimpiyatları ise Roma'ya kaptırdı.

İlk olimpiyat tecrübesini, 1964'de tadan ve yaz olimpiyatlarını düzenleyen ilk Asya kenti olan Tokyo, bir önceki adaylık dosyasını ise 2016 Olimpiyatları için teslim etti. Bu olimpiyatların evsahipliğini almayı başaramayan Japonya'nın başkenti, oyunları Rio de Janeiro'ya kaptırdı.

Olimpiyatlara 5. kez aday olan Tokyo, 2020 Olimpiyatları ile 2 olimpiyat düzenleyen Paris, Los Angeles ve Atina'dan sonra dördüncü kent olacak. Daha önce Japonya ise 4 kez olimpiyat düzenleyen ülke olarak tarihe geçecek. Japonya'nın Sapporo ve Nagano kentleri, 1972 ve 1998 Kış Olimpiyatları'na evsahipliği yapmıştı.

''Yarını keşfet'' sloganıyla yola çıkan Tokyo, sürekli gelişen dünyada küresel keşfi ve durmak bilmeyen yenilenmeyi bir araya getirmeyi taahhüt ediyor. Japon insanının benzersiz kültürü ve değerleri ile Tokyo kentinin coşkusunu ve küresel trendleri birleştirmeyi hedefleyen Tokyo 2020, yeni neslin gözünde olimpik değerleri güçlendirmeyi ve dünya çapında daha fazla genci sporla tanıştırmayı garanti ediyor.

Japonya'nın geleneksel sakura (kiraz) ağacının çiçekleriyle bezeli bir çelenkten esinlenerek tasarlanan Tokyo 2020 logosu, tek bir dünyayı sembolize ediyor. Japon öğrenci Ai Shimamine tarafından tasarlanan logo, dünya çapında dostluğa ve barışa vurgu yapıyor.

Tokyo halkının olimpiyatlara desteği, ilk açıklamaya göre yüzde 70 idi. Ancak geçen ay sonunda Tokyo Hükümeti'nin yaptırdığı ankete göre bu oran, yüzde 92'ye yükseldi. Madrid'de halk desteği yüzde 76, İstanbul ise yüzde 83 olarak öne çıkmıştı.

5 kez aday olan İstanbul'un olimpiyatlara adaylık süreci şöyleydi:

2000 Olimpiyatları: İstanbul ilk kez olimpiyatları düzenlemeye aday olurken, Pekin, Berlin, Sidney ve Manchester kentleriyle yarıştı. Bu beş kentin adaylığı, Eylül 1993'te Monaco'da gerçekleştirilen toplantıda, IOC üyelerince oylandı. İstanbul ilk turda yeterli oyu alamadı ve elendi. Dört tur devam eden oylama sonucunda Sidney, 2 oy farkla Pekin'i geçerek, 2000 Yaz Olimpiyatları'nın evsahipliğini aldı.

2004 Olimpiyatları: IOC, 2004 Olimpiyat Oyunları'nda evsahibi kentin seçilme yöntemini değiştirdi ve aday kentlerin bir bölümünün ilk aşamada elenmesi, elemeyi geçenlerin finalist kentler olarak adaylığa devam etmesini benimsedi. 2004 Olimpiyat Oyunları adaylık yarışında İstanbul'un rakipleri Saint Petersburg, Buenos Aires, Stockholm, Cape Town, Roma, Sevilla, Lille, Rio de Janeiro, San Juan ve Atina'ydı. Mart 1997'de gerçekleşen oylamanın ilk aşamasında İstanbul'la birlikte 6 kent elendi. Finalistler Atina, Buenos Aires, Cape Town, Roma ve Stockholm kentleri Eylül 1997'de yarıştı. Oylamanın 5. turunda Atina, Roma'yı geçerek 2004 Olimpiyatları'nı düzenleyecek şehir seçildi.

2008 Olimpiyatları: Bangkok, Kahire, Havana, Kuala Lumpur ve Sevilla'nın ilk aşamada elendiği süreçte, İstanbul finalde Pekin, Osaka, Toronto ve Paris ile yarıştı. Temmuz 2001'de biraraya gelen IOC üyelerinin yaptığı oylamada 4. olan İstanbul, oylamadan ikinci defa boynu bükük ayrıldı.

2012 Olimpiyatları: Adaylık yarışında İstanbul'un rakipleri Paris, Madrid, Londra, New York, Moskova, Liepzig, Rio de Janeiro ve Havana'ydı. Mayıs 2004'de yapılan oylamada İstanbul, Liepzig, Rio de Janeiro ve Havana ile birlikte ilk aşamayı geçemeyen 4 şehirden biri oldu. IOC üyeleri, 2012 Olimpiyatları'nı düzenleyecek şehri seçmek için Temmuz 2005'de Singapur'da bir araya geldi. Oylamanın 4. turunda rakibi Paris'i 4 oy farkla geçen Londra olimpiyat oyunlarını düzenlemeye hak kazandı.

AA