Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bayburt'ta lise öğrencisi Ömer Faruk Çarpadan, çevresindeki çocukların matematik dersine ilgisizliği nedeniyle 5 aylık çalışmanın ardından "Efe, Matematik Köyünde" adını verdiği bilgisayar oyunu tasarladı.

Bayburt Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü son sınıf öğrencisi Çarpadan, tasarladığı ve yazılımını yaptığı bilgisayar oyunu ile 36 ülkeden yarışmacıların katıldığı Eğitimde Bilişim İnternet Kültürü Oluşumu (e-BİKO) Uluslararası Bilişim Olimpiyadında dünya üçüncülüğü ödülü kazandı.

Çarpadan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin matematikten adeta korkmalarının kendisini bu oyunu tasarlamaya yönlendirdiğini belirterek, "Oyunu kurgularken 'matematiği nasıl sevdirebilirim, hobi haline nasıl dönüştürebilirim' diye düşündüm. Fikrimi paylaştığım rehber öğretmenimle bilgisayar oyunlarına olan merakı dikkate alarak bir oyun hazırlamaya karar verdik" dedi.



- "Oyun önce sayıları, ardından dört işlemi öğretiyor"

Proje danışmanı Ahmet Oğuzhan Yanık ise çocukların sıkılmadan, oynarken keyifle matematik öğrenmelerini amaçladıklarını söyledi.

Oyunu geliştirerek, ülke genelindeki çocukların faydalanmasını istediklerini vurgulayan Yanık, "Oyun ilköğretimin temel seviyesinden başlıyor. Önce sayıları, ardından dört işlem mantığını öğretiyor. Bu işlemleri oyunla birleştirerek hem eğlenceli hem de öğretici çalışma ortaya çıkardık. Öğrenciler, oyunumuzun ilerleyen bölümlerinde matematik müfredatının her kademesindeki bilgileri bulabilecekler" diye konuştu.

Yanık, oyunun, çocuk karakter Efe'nin matematiğe ilgisizliğinden bahsetmesi üzerine, annesinin matematik köyünü anlatması ile başladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Efe, bunun ardından ödev masasına oturuyor ve matematik köyünün sihirli dünyasına giriyor. Bu gerçekte ve hayalde oynanan bir oyun. Efe, bu şekilde zevk alarak matematiği öğrenmeye başlayacak. En temel seviyeden başlayacak ve en sonunda matematiğin hem zevkine hem de keyfine varacak. Oyundaki karaktere Efe adını koymayı, çocukların tek heceli kelimeleri daha kolay söylemeleri dolayısıyla tercih ettik."

Oyunun öğrencilerin psikolojik ve eğitimsel gelişimlerine katkı sunacağına inandığını vurgulayan Yanık, şunları kaydetti:

"Oyunu 150 öğrenciye oynattık ve keyif aldıklarını gördük. Daha sonra öğretmenlere, 'oyunun öğrencilerin matematik öğrenmelerine katkısı olur mu' diye sorduk. Bu sorumuza da olumlu yanıtlar aldık. Ardından oyunu, Rehberlik ve Araştırma Merkezi uzmanlarına tanıttık. Uzmanlar, oyunun hem psikolojik hem de eğitimsel gelişim açısından faydası olacağına ilişkin rapor hazırladılar."