Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed Başkanı William Dudley, faiz oranı artırımlarının ekonomik ilerleme ve finansal piyasaların tepkilerine göre nispeten yavaş şekilde gerçekeleşebileceğini söyledi.

Piyasadan gelecek ılımlı tepkilerin bir miktar daha hızlı artırıma cesaret verebileceğini söyleyen Dudley, "Öbür taraftan, tahvil faizleri daha dik yükselmeye başlarsa, biraz daha temkinli bir yaklaşım sergilenebilir" dedi.

Dudley, ekonomiye yönelik düşüncelerini detaylı şekilde özetlerken, 17-18 Haziran'da gerçekleştirilecek olan ve faiz oranı ayarlamalarının görüşüleceği Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında bu görüşlerini ifade edeceği düşünülüyor.

Fed yetkilileri Nisan ayında tahvil alımlarını üst üste dördüncü toplantıda da 10 milyar dolar kısarak 45 milyar dolara düşürürken, zorlu geçen kış mevsimi ve kötü hava koşullarının ardından ekonominin güç kazandığı görüşünde olduklarını belirttiler. ABD ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 0.1 oranında büyüme göstermişti. Politika yapıcılar tahvil alımlarını azaltırken, uzun vadeli faiz oranlarını düşük tutarak büyümeyi desteklemeyi hedefliyor.

Dudley ayrıca, büyümede bu yılın geri kalanında ve gelecek yılda toparlanma yaşanacağı ve enflasyonun da Fed'in yüzde 2 hedefine yaklaşacağı beklentisinde olduğunu ifade etti. Dudley bu senaryoda, kademeli tahvil alımı azaltımlarının devam etmesinden yana olacağını söylerken, Fed'in alımların bitmesinden sonra hatrı sayılır bir süre sonra faiz artırımına gidileceği yönündeki görüşüne de destek verdi.