Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, bölgesel gösterge endeksin Ocak ayından bu yana en uzun kayıp sürecine yönelmesi ile düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Düşüşte, yenin güçlenmesi ve Japonya Merkez Bankası'nın parasal teşvikleri artrımaktan kaçınmış olmasının etkisi mevcut.


Endeksteki düşüşe ham madde tedarikçileri öncülük ederken, Çin'in Tianjin limanına gelen demir cevherinin gösterge fiyatının 2012'den bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından Fortescue Metals Group Ltd.
Sidney'de yüzde 2.4 değer kaybetti. Yenin son üç aydaki en güçlü seviyesine yakın işlem görmesiyle, Mazda Motor Corp. yüzde 2.4 düştü. Enerji tedarikçilerini yukarı taşıyan Japan Petroleum Exploration Co., SMBC Nikko Securities Inc.tarafından hisse notunun yükseltimesi sonrasında yüzde 8 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düşüşle Hong Kong saatiyle 14:29'da 138.93'e indi. Endeks, küresel büyüme hızına dair endişelerle son üç günde düştü.

Perpetual Ltd.'den Matthew Sherwood, "Piyasalar riskten hoşlanılmayan bir süreç yaşıyor. Ekonomi ve kar cephesinde yeni bölgesel veriler oldukça kısıtlıydı. Bu da demek oluyor ki, yatırımcıların temel amacı mevcut değerlemeleri korumak" yorumunda bulundu.

Japon Topix endeksi, yenin dolar karşısında 101.18'den işlem görmesiyle yüzde 0.3 düştü. Mazda yüzde 2.4 düşüşle 411 yene inerken, satışlarının yarısından fazlasını Japonya dışına gerçekleştiren kamera üreticisi Canon Inc. yüzde 1.3 değer kaybıyla 3,296 yene geriledi.