Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar yeniden altın varlıklarını azaltıyorlar ve bunun sonucu, dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Milyarder John Paulson'ın en büyük yatırımcısı olduğu SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün 780.19 tona indi. Böylelikle, Fon'un değeri son iki ayda 2.6 milyar dolar eridi.

Altın Mart ayında altı ayın zirvesine çıktıktan sonra, ABD ekonomisinin kış dönemindeki yavaşlamasından toparlanması ile birlikte, yüzde 7 değer kaybetti. Fiyatlar geçen yıl, bazı yatırımcıların altının değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve buna bağlı olarak küresel altın destekli ETF'lerin toplam değerinde 73 milyar doların üzerindeki erime ile birlikte yüzde 28 değer kaybetti ve 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını gerçekleştirdi.

Tampa, Florida'da Optionsellers.com'un kurucusu Jamer Cordier, "Altına yatırım yapmak için gerçekten temel bir neden yok," dedi ve "Güvenli lima primi, ekonomidekiiyileşme ile birlikte azaldı" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dünkü seviyesi olan ons başına 1,294.60 dolardan, bugün Singapur saati ile 14:41'de 1,294.30 dolara geldi. Fiyatlar, Eylül 2011'de 1,923.70 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinden bu yana yaklaşık yüzde 33 düştü.

Altının 30 günlük volatilitesi bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi ve metal Mayıs ayında yaklaşık 44 dolarlık bir bant içinde kaldı. Vadeli altın kontratlarının yılın sonunda 1,150 dolara düşeceği tahmininde bulunan Cordier, vadeli kontratların bu ay fazla değişmediğini ve fiyat salınımlarındaki düşüşlerin altının bandını kırmaya hazırlandığını işaret ettiğini söyledi.

Chicago'da Citigroup Inc. vadeli işlemler uzmanı Sterling Smith, "Şimdilerde, yönsüzlüğün yönündeyiz," dedi ve "Piyasa bu çok dar işlem bandını kıracak ve piyasanın genel performansını dikkate aldığımda, aşağı yönde hareket bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.