Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ünlü fransız bankası BNP Paribas, ABD'de tarihin en büyük cecalarından birine çarptırıldı. Fransız bankası BNP Paribas; İran, Sudan ve Küba gibi ülkelere uygulanan yaptırımları ihlal ettiği için ABD'ye 8,8 milyar dolar ceza ödeyecek. Suçunu kabul eden banka ayrıca 13 yöneticisinin işten ayrılmasını da onayladı. ABD yetkili makamlarından ayrıca 35 yöneticinin soruşturulduğu da duyuruldu.

ABD, son yıllarda yaptırım ve ekonomik müeyyide uygulanan ülkelere yapılan para gönderimleri üzerine kapsamlı soruşturmalar yürütüyor.

Bu soruşturmalar kapsamında, BNP Paribas'ın 2002-2009 yıllarındaki finansal hareketlerinde ambargo kurallarını ihlal edip etmediği inceleniyordu.

ABD Adalet Bakanlığı ve finansal otoriteleri BNP Paribas'ı, yaptırımlara rağmen İran, Sudan ve Küba ile 30 milyar dolar civarında işlem yapmakla suçladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD Başkanı Obama'ya yazdığı mektupta yargının konuya daha makul yaklaşmasını istemiş ve olası para cezasının orantısız olduğu görüşünü ifade etmişti.

ABD'de diğer fransız bankaları Societe Generale ve Credit Agricole hakkındaki soruşturmalar ise sürüyor.