Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hazine bakanlığı, ülkedeki yüksek vergilerden kaçınmak için vergi merkezlerini yurt dışına taşımayı planlayan Amerikalı şirketlere karşı caydırıcı düzenlemeler getirdi.

ABD hazine bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yeni düzenlemeler merkezlerini yurt dışına taşınmaya hazırlanan şirketlerin daha sıkı bir denetime tabi tutulmasını sağlayacak. Yürürlüğe giren yeni kurallar, şirketlerin vergi merkezlerini değiştirmelerini zorlaştıracak.

Şirketlerin karlarına yurt dışındaki merkezlerinden ulaşarak, ABD'ye vergi ödememesini sağlayan yasal boşlukların giderilmesini amaçlayan yeni düzenlemeler çerçevesinde, Amerikalı şirketlerin yurt dışındaki merkezlerine borç verme imkanı sunan kredilere de kısıtlama getirildi.

Yeni kurallar, ayrıca ABD'li şirket sahibinin yabancı bir şirketle birleşme sonrasında, yeni şirketin yüzde 80'inden daha azına sahip olmasını gerektiren yasal düzenlemenin daha sıkı uygulanmasını da temin edecek.

ABD hazine bakanı Jacob Lew, yeni düzenlemelere ilişkin, "Bu ilk ve hedeflenmiş adımlar, ABD vergilerinden kaçınmak için kullanılan yaratıcı yöntemlerin sınırlandırılmasında önemli bir ilerleme sağlayacak ve şirketlerin yurt dışına taşınmasını ekonomik olarak anlamsızlaştıracak" değerlendirmesini yaptı.

Politik baskılara rağmen, merkezini yurt dışına taşıyan ABD'li şirketlerin sayısı son birkaç yıldır hızla artıyor. 

Son olarak, Miami merkezli fast food zinciri Burger King, Kanadalı kahve ve donut üreticisi Tim Hortons'ı satın alarak, işlemlerin tamamlanmasının ardından merkezini Kanada'ya taşıyacağını açıklamıştı.