Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Senatosu, Keystone XL Petrol Boru Hattının kurulmasına ilişkin yasa tasarısını Beyaz Saray'ın veto tehdidine rağmen onayladı.

ABD Senatosu, Kanada'nın Alberta eyaletinden başlayıp ABD'nin Nebraska eyaletindeki başka bir boru hattına bağlanması öngörülen Keystone XL Petrol Boru Hattına yönelik yasa tasarısını 36'ya karşı 62 oyla kabul etti. Ancak, Obama'nın veto engelini aşabilmek için gereken üçte ikilik çoğunluğa ulaşılamadı.

Yaklaşık 8 milyar dolara mal olacak dev projeye 53 Cumhuriyetçinin yanı sıra 9 Demokrat senatör de destek verdi. ABD Temsilciler Meclisi de söz konusu yasa tasarısını 9 Ocak'ta 153'e karşı 266 oyla onaylamıştı.

Bu sonuçla, Kongre'nin her iki kanadından da geçen Keystone XL yasa tasarısı son olarak ABD Başkanı Barack Obama'nın onayına sunulacak. Ancak, Obama'nın tartışmalı projeye ilişkin yasa tasarısını veto etmesi bekleniyor.

Obama, Keystone XL'e yönelik son açıklamasında, projenin ABD yerine Kanada'ya yarar sağlayacağını belirterek, "Bu proje Kanadalı petrol şirketleri ve Kanada petrol sektörü için çok iyi ancak Amerikalı tüketicilere büyük bir faydası olmayacak" ifadelerini kullanmıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da oylama öncesinde düzenlediği basın brifinginde, Başkan Obama'nın söz konusu yasa tasarısını desteklemediğini hatırlatarak, "Keystone tasarısına yönelik yaklaşımımız gayet iyi biliniyor. Eğer Temsilciler Meclisi'nden geçmiş olan yasa tasarısı Senato'dan da geçerse, Başkan (Obama) bunu imzalamayacak" dedi.

Earnest, Obama'nın tasarıya mesafeli davranmasına gerekçe olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'nın projeyle ilgili değerlendirmesinin henüz tamamlanmamış olmasını gösterdi.

Cumhuriyetçilerin gerçekleşmesi için büyük çaba sarf ettiği projeye ilişkin tasarının Obama'nın veto engelini aşmak için en az 66 "evet" oyuna ihtiyacı vardı.


- Keystone XL tartışması bitmiyor

Keystone XL yasa tasarısı Kasım 2014'te, Cumhuriyetçilerin baskın olduğu Temsilciler Meclisi'nde 161'e karşı 252 oyla kabul edildikten birkaç gün sonra ABD Senatosu'nda oylamaya sunulmuş ancak Demokratların çoğunlukta bulunduğu Senato'dan geçmek için gerekli 60 oya ulaşamamıştı.

Cumhuriyetçilerin geçen yılın Kasım'da yapılan ara seçimlerde Kongre'nin her iki kanadında da çoğunluğu kazanmasının ardından yapılan ilk oylamada onaylanan Keystone XL yasa tasarısının Obama tarafından veto edilecek olması bu konudaki tartışmaları bir kez daha alevlendireceğe benziyor.

Ülkedeki politikacıları olduğu kadar kamuoyunu da ikiye ayırmış ihtilaflı boru hattını destekleyenler projenin ekonomik faydalarına odaklanırken, muhalifler ise çevreye verilecek zararın ekonomiyi de olumsuz etkileyeceğini savunuyor.