Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre'nin onayına sunduğu 4 trilyon dolarlık bütçe tasarısı, şirketler ve ülkenin en yüksek gelirli kesimlerinin vergilerini artırmayı, altyapı ve konut için daha fazla harcama yapmayı ve yıllık bütçe açığını dengelemeyi öngörüyor.

Bütçe tasarısındaki harcamaların ayrıntıları, Cumhuriyetçileri hali hazırda yüksek gelir sınıflarına uygulanan vergileri korumak ve Obama'nın orta sınıf, Pentagon ve altyapı inşa eden şirketler için yapılan harcamaları artırma teklifleri arasında zorlu bir seçim yapmaya itiyor.

Bütçe aynı zamanda eğitim, çocuk bakımı ve eşcinsel çiftler için Sosyal Güvenlik'i genişletmek gibi yerel harcamaları artıracak programlarla, Başkan'ın Demokratik tabanına hitap ediyor.

Mali planın yanı sıra bütçe Demokratlar'ın 2016 seçimleri için tartışılmasını istedikleri konuları da kapsıyor. Gelir eşitsizliğini gündeme getirmek Obama ve başkan adayı Hillary Clinton gibi Demokratlar için önemli bir koz haline geldi. Bazı Cumhuriyetçi adayların da bu konuya eğildiği görülüyor.

1 Ekim'de başlayan mali yılın bütçe tasarısı bugün Washington'da açıkladı. Beyaz Saray yetkilileri, bütçenin Obama'nın son dönemde dile getirdiği orta sınıfa doğrudan yardım konusunu da desteklediğini ifade etti. Cumhuriyetçiler'in orta dönem seçimlerinde Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluklarını genişletmeleri ve Senato'da üstünlüğü ele geçirmelerinin ardından Obama hedeflerinde geri adım atmak yerine, daha agresif bir strateji izliyor.