Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın ikinci en büyük petrol şirketi BP Plc, petrol işleme ve satışlarından gelen gelirlerin, ham petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisini gidermesi ile birlikte, yılın ilk çeyreğinde analistlerin tahminlerinden daha iyi kar açıkladı.

Bir defalık kalemler ve stok değişikliklerinin etkilerinden arındırılmış kar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 düşerek 2.6 milyar dolara indi. Bloomberg'in anketine katılan 12 analistin tahminlerinin ortalamasına göre, şirketin 1.2 milyar dolar kar açıklaması bekleniyordu.

Şirket CEO'su  Bob Dudley, harcamaları azaltarak, yeni projeleri gözden geçirerek ve varlık satışına giderek, firmayı daha uzun süreli düşük petrol fiyatlarına hazırlıyor. Rafinerilerin kar marjı ilk çeyrekte, düşen petrol fiyatlarının benzin ve diğer akaryakıtlar için talebi artırmasının etkisi ile yükseldi.

Dudley, açıklamasında, "BP'yi petrol fiyatlarındaki olası sürekli düşüş döneminden kaynaklanabilecek zorluklara dayanabilecek şekilde yeniden konumluyor ve yeniden dengeliyoruz" dedi.

Dünya petrolünün yarıdan fazlası için gösterge konumundaki Brent petrolü son bir yılda yüzde 40'tan fazla düştü. Bu hareket, değerin erimesne yol açtı ve firmaları gelirlerini korumak için yüksek maliyetli projelere ilişkin harcamalarını azaltmaya yöneltti. Harcama kısıntıları petrolün bu ay yaklaşık yüzde 16 atmasına neden oldu.