Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) aldığı hayati desteği kaybetme riski ile karşı karşıya gelmesi ile birlikte 172 milyar dolarlık kurtarma programında plandan sapmış durumda. Atina’nın Euro Bölgesi kreditörlerini uyaran IMF, Avrupa bankalarının Yunanistan tahvillerinden kayda değer bir zarar yazmamaları durumunda ülkeye finansal desteği kesebilir.

Financial Times’ın haberine göre IMF’in uyarısı Euro Bölgesi maliye bakanlarına Paul Thomsen tarafından ulaştırıldı. Thomsen IMF’ın Avrupa departmanı yöneticisi olarak görev yapıyor. Söz konusu uyarı IMF’in 7.2 milyar dolarlık kurtarma yardımı dilimi serbest bırakmayacağı ihtimalini artırdı. Yunanistan’ın iflastan kaçınmak için bu yardıma ihtiyacı bulunuyor.

Atina ve kreditörleri arasında Brüksel’de gerçekleşen müzakereler Pazartesi günü yeniden başladı. IMF’in sağladığı fonlar olmadan Yunanistan bu ay likiditeyi tüketebilir.

Yunanistan tahvillerinin büyük bir çoğunluğu ellerinde tutan Euro Bölgesi kreditörleri katı bir şekilde borçların hafifletilmesine karşı çıkıyor. Ancak IMF’in desteği hem fonlar hem de Yunanistan kurtarma programının politik bakımdan desteklenmesi için kritik öneme sahip.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının geçtiğimiz ay Riga’da gerçekleştirdikleri toplantı ile ilgili bilgi sahibi iki yetkiliye göre, Atina bu yıl yurtiçi hasıla büyümesinin yüzde 1.5’i seviyesinde bütçe açığı vermeye hazırlanıyor. Mevcut kurtarma hedefleri kapsamında Atina’nın 2015’te yurtiçi hasıla büyümesinin yüzde 3’ü seviyesinde bütçe fazlası vermesi gerekiyor.