Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, Bern'de katıldığı bir konferansta, dün akşam İsviçre frankına artan bir talep olduğınu söyledi.

Jordan, "İsviçre Merkez Bankası istikrarı sağlamak için piyasaya müdahale etti" dedi.

Ülke para birimine gelen güçlü talebin ekonomiyi resesyona doğru ittiği İsviçre'ye bir darbe de, Yunanistan'ın kreditörlerin taleplerini halkoyuna sunma kararı alması ve bunun da fiili olarak euroda kalıp kalmamayı oylama anlamını taşımasından geldi.

Frank euro karşısında, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın Cuma günü kreditörlerin kurtarma paketi için talep ettikleri koşulları referanduma götüreceğini kaydetmesinin ardından, Pazartesi günü yaklaşık dört haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Frank, öte yandan, İsviçre Merkez Bankası Balkanı Thomas Jordan'ın merkez bankasının dün gece piyasaya müdahale ettiğini açıklamasının ardından euro karşısındaki kazancını geri verdi.

Frankfurt'ta Commerzbank AG Döviz stratejisti Thu Lan Nguyen, "Yunanistansız bile, euro-İsviçre frankı paritesi üzerinde baskı olmalı. yunanistan yalnızca ek bir yük" dedi.

Frank, güvenli liman niteliğinin eksi faiz oranlarına ve İsviçre Merkez Bankası'nın olası müdahalelerine ağır basması ile birlikte, bu yılın en iyi performans gösteren para birimi oldu.

İsviçre para birimi euro karşısında, erken saatlerde yüzde 1.1 sıçrayarak, 2 Haziran'dan bu yana en güçlü seviyesi olan 1.0315'e geldikten sonra, Londra saati ile 09:02'de yüzde 0.4 yükselişle 1.0386 seviyesinden işlem görüyordu. Frank euroya karşı 31 Aralık'tan bu yana yüzde 16 değer kazandı. Kazançlar, İsviçre Merkez Bankası'nın euro karşısındaki 1.20 tavanını Ocak ayında kaldırmasının ardından hızlandı.