Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:00'de güncellendi)

Yunanistan'ın kurtarılması konusunda anlaşma sağlanması piyasalarda olumlu karşılandı. ABD hisseleri yükselirken, Avrupa’da hisseler son 3 yılın en büyük rallisini yaptı. Euro Fed’in faiz artışının yaklaştığı beklentisi ile neredeyse 3 haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Hisse senetleri yükselişini dördüncü güne taşırken, İtalya ve İspanya tahvilleri yatay seyretti ve Alman tahvilleri kayıplarını sildi. ABD Hazine tahvilleri 3 baz puan yükseliş ile yüzde 2.42 seviyesine geldi. Geçtiğimiz Cuma günü Fed başkanı Janet Yellen’ın açıklamaları ile 8 baz puan yükselmişti.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saati ile 12:15’te yüzde 0.9 yukarıdayken, Stoxx Europe 600 Endeksi, Yunanistan anlaşmasının Avrupa'nın toparlanmasına ilişkin engelleri ortadan kaldırdığına ilişkin iyimserlikle yüzde 2 prim yaptı.

ABD tahvilleri, Yunanistan anlaşmasının Fed'in faiz artırımına gitmesi için durumu güçlendirmesi ile birlikte düşüşünü üçüncü güne taşırken, euro değer kaybetti. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yükseldi ve Çin hisse senetleri, daha fazla şirketin işlem sırasının açılması ile birlikte yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Euro yüzde 1.3 yükseldi ve 1.1023 dolar seviyesine geldi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.6 artış ile 10 Temmuz’daki düşüşünü sildi.

Petrol, İran ile dünya güçlerinin nükleer enerji konusunda anlaşmaya yaklaşmaları ile birlikte düştü. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) yüzde 0.7 düşerek varil başına 52.35 dolar olurken, Brent yüzde 1.5 düşüş ile 57.86 dolar seviyesine geriledi.

Avrupa maliye bakanları Yunanistan'a yardım konusunda anlaşmaya vardı. Yunan meclisinin, aralarında KDV artışları, vergi tabanının genişletilmesi ve emeklilik maliyetlerinin düşürülmesi gibi tedbirlerin bulunduğu bir paketi en geç Çarşamba günü onaylaması isteniyor. Yunanistan'daki kriz ve Çin hisse senetlerindeki satış dalgası, yatırımcılar arasında Fed'in faiz artırımını gelecek yıla öteleyebileceği şeklindeki spekülasyonlara sebep olmuştu.

Frankfurt'ta DZ Bank AG baş piyasa stratejisti Daniel Lenz, "Bir anlaşmaya varılması iyi" dedi ve "Bu noktada Yunanistan tarafında soru işaretleri var. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras adım atılması konusunda anlaşmaya varmış olabilir ama bunu Yunan parlamenterlere satması kolay olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde, düşen bir hisse karşılığı 10'dan fazla hisse değer kazandı ve bankacılık grubu yükselişlere öncülük etti. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son 30 günün ortalamasının yüzde 28 altındaydı.

Portekiz'de PSI 20 Endeksi ve İtalya’da FTSE MIB Endeksleri son 4 günde en az yüzde 10 artış ile Avrupa'da Aralık 2011’den bu yana en iyi toparlanmayı gösterdiler. S&P 500 yükselişini 3. güne taşıdı ve 21 Mayıs’ta kırılan rekorun yüzde 2 gerisine ulaştı.

Altın yüzde 0.3 düşüş ile ons başına 1,154.50 dolar olurken, gümüş yüzde 0.2 geriledi. Nikel endüstriyel metallerde artışa öncülük etti ve yüzde 2.8 prim yaptı. Bakır yüzde 0.3 artış kaydetti.

(20:00'de güncellendi)