Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Viyana'da gerçekleştirilen müzakerelerde bulunan bir yetkiliye göre, İran ve dünya güçleri, İran'ın nükleer programını sınırlandıracak ve karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımları hafifletecek nükleer bir anlaşmaya vardılar. İran ve P5+1 ülkelerinin dışişleri bakanları Viyana'da TSİ 11:30'da bir araya gelecek.

İranlı bir diplomat, Reuters’in bildirime göre,  “İran ve dünya güçleri nükleer anlaşmaya vardı” açıklaması yaptı. Uzlaşı ile İran'ın nükleer faaliyeleri konusunda 12 yıldır süren anlaşmazlık sona erdi. İran'ın nükleer faaliyetleri ülkenin zaman zaman ABD ve İsrail'den askeri müdahale tehdidi almasına neden olmuştu. İsrail anlaşmanın reddedilmesi için Amerika'da lobi yapacağı sinyali vermişti.

Yaptırımlar 65 gün içerisinde kaldırılabilir

Diplomatlar, İran'la anlaşma 65 gün içinde yaptırımların kaldırılmasını öngördüklerini belirttiler. Diplomatlar, "Koşullara uyulmaması halinde İran'a yaptırımlar yeniden devreye alınacak" açıklaması yaptılar.

IAEA/Amano: Aralık'ta sürecin değerlendirmesi yapılacak

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Yukiya Amano, "İran'la nükleer anlaşma az önce imzalandı. İran'la anlaşma kapsamlı izlemeyi de içeriyor. Aralık'ta sürecin değerlendirmesi yapılacak. İran geçmiş dönem faaliyetlerini de açıklayacak" dedi.

Avrupa Birliği'nin, İran'a yönelik petrol ambargosunu kaldıracağı bildirildi.

AB/Moghnerini: Bugün bir anlaşmaya vardık ama ortak çalışmaya devam edeceğiz

Federica Moghnerini, "Bugün bir anlaşmaya vardık ama ortak çalışmaya devam edeceğiz. İran ile anlaşma bölgesel güvenliğe katkıda bulunacak" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Nükleer anlaşma güven inşa edecek

İran Dışişleri Bakanı Zarif, "Bugün tarihi bir gün, nükleer anlaşma güven inşa edecek" diye konuştu.

Brent petrol, anlaşmanın ardından yüzde 1.5 gerileyerek Londra saati ile 07:32'de varil başına 57.01 dolara indi. Batı Teksas ham petrolü yüzde 1.5 aşağıda seyrediyor.

P5+1 ile İran'ın anlaşmaya vardığı haberiyle Euro/Dolar 1.1003'ten 1.0969'a düştü.